Od 1. novembra povećanje plata u javnom sektoru od 8 do 15 odsto

Tanjug / Dragan Kujundžić

Na sednici Vlade Srbije usvojen je Predlog rebalansa budžeta kojim se predviđa povećanje plata u javnom sektoru u rasponu od osam do petnaest odsto. Plate će biti povećane od 1. novembra.

Najveća povećanje, od 15 odsto, dobiće medicinske sestre i tehničari, deset odsto ide lekarima, a nakon zdravstvenog sektora, najveća povećanja potom idu za sektor nauke i kulture.

Zaposlenima će u tim sektorima dobiti 10 odsto povećanja, a 9 odsto ide prosveti, zaposlenima u sudovima, tužilaštvima i službama socijalne zaštite, dok će državna uprava dobiti 8 odsto povećanja.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabic kaže da povećanja ne bi bila moguća bez mera fiskalne konsolidacije koje su uvedene 2014. godine i bez discipline koje je – kako je rekla – ova Vlada zadržala.

Od 1. decembra, najavila je Brnabić, svi penzioneri dobiće jednokratnu pomoć od 5.000 dinara, dok je povećanje penzija planirano od 1. januara 2020. godine i da, iako se radi na budžetu, može da kaže da će povećanje penzija biti zasigurno makar pet odsto.

Toni Bler – administrativno pitanje

Na novinarsko pitanje kako je moguće da Vlada nema nikakav ugovor sa bivšim britanskim premijerom Tonijem Blerom za pružanje savetničkih usluga, kao ni sa bilo kojom njegovom kompanijom, što je bio odgovor Geralnog sekretarijata, premijerka Brnabić je rekla da je to administrativno pitanje koje nije u njenoj nadležnosti.

„Uvek se vraćamo na iste teme, već sam rekla da je to administrativno pitanje. Generalni skretarijat je nadležan za to, svako im svoj posao“, kazala je Brnabić.

Dodala je da neće da koristi današnju konferenciju za novinare da „spinuje“ na neku drugu stranu, jer Vlada Srbije ima ima lepe vesti o povećanju plata i penzija.