Mali najavio Strategiju za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma

Biznis 01. okt 201914:49 > 16:57
Izvor: Tanjug / Bojan Stekić

Ministar finansija Siniša Mali predsedavao je sednicom Koordinacionog tela za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, na kojoj je zaključeno da je znatno unapređen regulatorni okvir i da je strategija iz te oblasti, od 2015. do 2019. godine, u najvećem delu ispunjena.

Na sednici u Vladi Srbije, istaknuto je da će nova Strategija za spečavanje pranja novca i finansiranja terorizma biti razmatrana već na sledećem sastanku koji bi trebalo da se održi sredinom oktobra, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Navedeno je da je razgovarano i o planiranom sastanku MANIVALA u decembru u Strazburu, gde bi za još tri preporuke trebalo da bude unapređen rejting Srbije, za šta je pripremljen Izveštaj o napretku Srbije, koji će se ubrzo naći pred Vladom, a razmatran je i sastav delegacije koja će predstavljati Srbiju.

MANIVAL je telo Saveta Evrope koje se bavi procenom usaglašenosti nacionalnih sistema za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma država članica Saveta Evrope sa međunarodnim standardima (FATF).

Mali je istakao se nastavlja usaglašavanje propisa, koji su direktno vezani za oblast sprečavanja pranja novca i finansiranje terorizma. Menja se niz zakona, među kojima Zakon o računovodstvu, Zakon o reviziji i Zakon o državnoj pomoći, o kojima će se sutra raspravljati u Skupštini Srbije.

Vršilac dužnosti direktora Uprave za sprečavanje pranja novca Željko Radovanović je rekao da su predlozi izmena tih zakona usaglašeni sa preporukama MANIVALA, a da će pre svega biti unapređen postojeći sistem javnog nadzora i kontrole.

Jedna od najvećih predloženih izmena Zakona o računovodstvu i reviziji je zabrana krivično osuđivanim pravnim i fizičkim licima i njihovim povezanim licima, kao i saradnicima, da budu osnivači i vlasnici pravnih lica i preduzetnici koji se bave pružanjem računovodstvenih usluga.

Sa delegacijom MMF o reformi Poreske uprave i izgradnji nove zgrade

Ministar finansija razgovarao je sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju je predvodio Stiv Vespermen, o transformaciji i modernizaciji Poreske uprave.

U Poreskoj upravi biće zaposleni novi ljudi, naveo je ministar.

Sagovornici su se saglasili da transformacija Poreske uprave ide u dobrom smeru, kao i da se poštuju planirani rokovi, a navedeno je da su na prethodnom sastanku percipirane tri ključne oblasti na kojima treba da se radi – IT reforma, razdvajanje osnovnih i sporednih delatnosti, praćeno smanjenjem broja filijla, kao i menadžment ljudskih resursa.

Kada je reč o razdvajanju osnovnih i sporednih delatnosti, kao i o smanjivanju broja filijala, Mali je istakao da je taj deo posla završen, a trenutno se radi na IT reformi, što podrazumeva i redizajniranje poslovnih procesa.

Mali je rekao i da će u Poreskoj upravi biti zaposleni novi ljudi, kao i da je od ključne važnosti da se oni obuče na pravi način, kako bi modernizacija te uprave bila sveobuhvatna i uspešna.

Mali je upoznao sagovornike i da bi krajem sledeće godine trebalo da počne izgradnja nove zgrade Poreske uprave, te da je već pronađena lokacija i urađeno idejno rešenje.

Vespermen je istakao da je MMF zadovoljan dosadašnjim rezultatima kada je reč o transformaciji i modernizaciji Poreske uprave, dodavši da ima još dosta posla, ali da je važno da se poštuju zadati rokovi, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.