Fiskalni savet: Višak u budžetu iskoristiti za smanjenje poreza privredi

Biznis 03. okt 201912:55 > 12:57
Izvor: Tanjug/Bojan Stekić

U budžetu za 2020. godinu pojaviće se višak koji treba iskoristiti za smanjenje poreza privredi i povećanje investicija u infrastrukturu, a ne za plate, preporuka je koju je uputio Fiskalni savet.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović je na konferenciji za novinare upozorio na prekomeran i ekonomski neopravdan rast plata za oko 9,6 odsto.

S druge strane, on smatra da je povećanje penzija od oko 5,5 odsto opravdano i da bi toliki trebalo da bude i rast plata.

On je precizirao da se u budžetu za narednu godinu očekuje višak od oko 45 milijardi dinara, a da bi od te sume nešto manje od 20 milijardi trebalo iskoristiti za smanjenje opterećenja na rad, sa sadašnjih 62 odsto na 60 odsto.

Fiskalni savet preporučuje i da se preostalih između 20 i 25 milijardi iskoristi za infrastrukturne investicije, a pre svega one koje se tiču komunalnih problema i zaštite životne sredine.

Ukazuje se da je izdvajanja za komunalna i ekološka pitanja potrebno i moguće povećati za oko 15 milijardi dinara. 

Predsednik Fiskalnog saveta poručio je da, ako se Vlada odluči za slične prioritete kao u 2019. godini, poput opreme za vojsku i policiju, skoro ništa neće ostati za ulaganja u infrastrukturu. 

Petrović je kritikovao to što je rebalans budžeta za 2019. trećinu viška sredstava već usmerio i „pojeo“ za rast plata.

On ističe da rast plata na linearan način, po sektorima, postaje sistemski problem i da bi povišice u javnom sektoru trebalo regulisati uvođenjem platnih razreda. 

Predsednik Fiskalnog saveta ukazuje na nedovoljan i nezadovoljavajući privredni rast koji će, kako navodi, najverovatnije biti nešto preko tri odsto, a sličan rast se očekuje i u narednoj 2020. godini. 

Posebno je istakao probleme saobraćaja, životne sredine i nedostatka kanalizacione mreže, a komentarišući opravdanost investicija u tom sektoru, Petrović je ukazao da se samo treba setiti pojedinih letošnjih prizora iz Beograda. 

Petrović navodi i da je tek nešto više od polovine domaćinstava priključeno na kanalizacionu mrežu.