Gorenje: Radi se na obezbeđivanju kantine, o većim platama do kraja godine

Biznis 09. okt 201912:31 > 12:34
N1

Kompanija Gorenje, čiji radnici su u utorak održali jednodnevni štrajk upozorenja, saopštila je da se na realizaciji boljih uslova za rad već radi, a da će se o novoj sistematizaciji i strategiji zarada razgovarati do kraja godine, posle rezimiranja poslovnih rezultata.

Radnici Gorenja zatražili su veće plate i bolje uslove rada u fabrici. Oni se posebno žale na nehumane uslove u letnjem periodu.

„Naši najvažniji zahtevi su vrlo jasni – mi tražimo povećanje plata od 15 posto, tražimo da se isplati naknada za uslove rada letos, koji su bili pakleni dva i po meseca, tražimo da se putni troškovi isplate u celosti“, kazao je Slobodan Stanojlović iz Samostalnog sindikata metalaca Srbije u fabrici „Gorenje“ u Valjevu.

Gorenje ističe da su neke od zahteva već rešeni sporazumno, poput isplate naknade za neisplaćene troškove prevoza, kao i da se na obezbeđivanju boljih uslova za rad i realizaciji kantine već radi.

„Kada je reč o ostalim otvorenim pitanjima, regres se zaposlenima isplaćuje u skladu sa Kolektivnim ugovorom, dok će se o novoj sistematizaciji razgovarati do kraja godine, kao i o strategiji zarada nakon rezimiranja poslovnih rezultata za period januar-novembar 2019. godine“, navodi se u saopštenju kompanije.

Predstavnici Gorenja održali su u utorak sastanak sa predstavnicima sindikata na kojem se, prema tvrdnjama iz kompanije, razgovaralo o trenutnom statusu svih otvorenih tema i planovima za naredni period.

„Svakako, Poslodavac poštuje pravo zaposlenih na štrajk zagarantovano zakonom i nije ni na koji način uticati na tok održanog štrajka“, dodaje se u saopštenju.