Nedimović: Od januara Poreskoj upravi prijavljeno 25.600 sezonskih radnika

Biznis 25. okt 201914:51 > 14:55
Izvor: N1

Od januara ove godine 294 poslodavca prijavilo je Poreskoj upravi 25.600 sezonskih radnika od čega je država imala prihod od 211 miliona dinara, rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović.

On je na regionalnom Okruglom stolu u Beogradu o zapošljavanju sezonskih radnika rekao da je tim radnicima uplaćen doprinos za penzijsko osiguranje i zdravstvenu zaštitu u slučaju povrede na radu.

„Prijava radnika preko mobilne aplikacije i portala koji su napravljeni uz podršku Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju donela je korist radnicima, poslodavcima i državi jer će se smanjiti siva ekonomija“, rekao je Nedimović na Okruglom stolu, prilikom zvanične predaje portala i aplikacije Poreskoj upravi.

Nedimović je rekao da je 150 stranih radnika ove godine radilo u nemačkoj firmi Maminger u Srbiji na koje je primenjen Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima jer ta firma nije mogla da za pripremu krastavčića nadje radnike na domaćem tržištu.

Istakao je da će se raditi na daljoj digitalizaciji poljoprivrede, a cilj je izrada elektronske platforme za e-poljoprivredu.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović rekla je da je problem neformalnog zapošljavanja radnika na sezonskim poslovima počeo da se rešava 2014. godine u okviru Nacionalne strategije za suzbijanje sive ekonomije.

„Do početka primene aplikacije za prijavljivanje bilo je evidentirano 3.500 radnika, a projekcije NALED-a su bile da se za pet godina dostigne cilj od 33.000 prijavljenih, međutim već sada je prijavljeno 25.600“, rekla je Jovanović.

Dodala je da elektronska rešenja podižu konkurentnost zemlje i da će se raditi na proširenju mobilne aplikacije i na oblast gradjevinarstva, turizma i na poslove u kući.

Direktor GIZ-a za Srbiju Gerhard Sipel rekao je da se „prijavljivanjem popravlja standard sezonskih radnika jer stiču prava koja ranije nisu imali“.

Po rečima direktorke Poreske uprave Dragane Marković prijava radnika preko mobilne aplikacije doprinosi smanjnju sive ekonomije, povećanju prihoda države i smanjenju birokratije i uvodjenju digitalizacije.