Brnabić u Kini: Huaveju ponuđen deo data centra u Kragujevcu

Ekonomija 04. nov 201909:22 > 10:46
Tanjug/Kabinet predsednice Vlade Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić počela je zvaničnu posetu Kini sastancima sa predstavnicima kineskih kompanija Huavej, Hbis i Banka Kine. Na sastanku sa potpredsednikom Huaveja toj kompaniji je ponuđeno da preuzme deo data centra koji Srbija grdi u Kragujevcu, objavio je RTS.

U delegaciji Srbije su ministri Rasim Ljajić i Nenad Popović, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić i privrednici koji će učestvovati na Međunarodnom sajmu izvoza.

POVEZANE VESTI

Brnabić je u razgovorima sa predstavnicima kineske kompanije Hbis, koja je vlasnik smederevske železare od 2016. godine, zahvalila što je Hbis tom investicijom u Srbiji pomogao da se sačuva 5.000 radnih mesta u samoj čeličani i više od 20.000 radnih mesta indirektno.

„Železara je odraz našeg čeličnog prijateljstva“, istakla je premijerka.

Delegaciju kineske kompanije predvodio je predsedavajući Ju Jong, a sastanku sa prisustvovali i srpski ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Brnabić se sastala i sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Na sastanku Brnabić sa potpredsednikom kompanije Huavej najavljena je saradnja u oblasti 5G tehnologije, a kompaniji je ponuđeno da preuzme deo data centra, koji Srbija gradi u Kragujevcu.

Sagovornici srpskoj delegaciji su bili i zvaničnici kompanije Hbis, koja je 2016. preuzela Smederevsku železaru, i Kineske banke, koja ima predstavništvo u Srbiji od 2017. godine, navodi RTS.