Kod Dobanovačke petlje niče grad u malom – industrijski park, stanovi, škola…

Biznis 04. nov 201915:43 > 15:46
Izvor: Pixabay

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave grada Beograda stavio je na rani javni uvid Plan detaljne regulacije kompleksa Singidunum, koji će, sudeći po veličini i sadržajima, biti pravi "grad u malom", piše portal eKapija.

Planiran na površini od 220 hektara u katastarskoj opštini Dobanovci u okviru Opštine Surčin, Singidunum će, kako navodi eKapija, imati sve odlike takozvanog „satelitskog grada“ – stambenog kompleksa u blizini industrijske zone, s obzirom da će obuhvatati industrijski park, stambeno-poslovni centar, vrtiće, školu, kliniku…

Plan za izgradnju Singidunuma, čiji je finansijer firma Singidunum-buildings d.o.o. iz Beograda, u čijem je vlasništvu više od 300 hektara u ovom području, podrazumeva nekoliko funkcionalnih celina: prvu, sa privrednim delatnostima, drugu, mešovitih namena, od od komercijalnih delatnosti, preko stanovanja, do sporta, i treću rezervisanu za javne i komunalne namene, odnosno saobraćajne, infrastrukturne i zelene površine.

Plan detaljne regulacije kompleksa Singidunum izradilo je društvo za projektovanje, konsalting, inženjering građevinarstvo i promet Zapp d.o.o. iz Beograda, a odgovorni urbanista je Jelena Stojkov.

Procenjeni broj zaposlenih u svim sektorima budućeg kompleksa je oko 9.700, a za oko 30 odsto zaposlenih biće potrebno obezbediti stambene jedinice u neposrednoj blizini, što iznosi 3.000 stambenih jedinica na ukupno 300.000 m2, za oko 9.000 stavnovnika.

U okviru plana, površine javnih namena rezervisane su za mrežu saobraćajnica, infrastrukturu, dečije ustanove, zdravstveni centar, osnovnu školu i kanalsku mrežu, dok površine takozvanih ostalih namena podrazumevaju zonu privrednog parka, površine za komercijalne sadržaje i mešovite gradske centre, kao i zelene i rekreativne površine.

Rani javni uvid počeo je danas (4. novembra) i traje zaključno sa 19. novembrom 2019. godine.