Šta je CFO i koja je njegova uloga u kompanijama

Ekonomija 15. nov 201921:53 > 21:56
UFDS

Udruženje finansijskih direktora Srbije (UFDS) održalo je 14. novembra u hotelu "Hajat" prvu samostalnu CFO konferenciju "Get ready For Future Finance Challenges".

Ovaj ekskluzivni događaj okupio je više od 100 delegata, među kojima su bili finansijski direktori, kao i brojni stručnjaci iz sveta biznisa u Srbiji, saopšteno je iz UFDS-a.

Kako se ističe, tokom konferencije je zaključeno da CFO jedne kompanije mora da bude vrstan poznavalac poslovanja svih sektora unutar svoje organizacije, kako bi kao biznis partner mogao da odgovori na zahtve svog CEO-a.

Uloga „Chief Financial Officera“ se sve više može preformulisati u „Chief Future Officer“, budući da se njihova funkcija unutar kompanija iz dana u dan transformiše, kako bi mogli da odgovore na aktuelne i nadolazeće trendove u svetu biznisa, objašnjavaju u UFDS-u.

Istaknuto je i da je saradnja između Poreske uprave i realnog sektora neophodna kako bi biznis mogao da se poboljša u budućnosti. Delegati su tom prilikom mogli da se upoznaju sa značajem poreskog planiranja, kao i da se bliže upute u koncept blokchaina i njegovu upotrebu u poslovanju.

UFDS u saopštenju navodi i da se tokom konferencije diskutovalo i o sledećim temama:

· Koliko je “ledership” važan u finansijama i na koji način je funkcija finansija evoluirala tokom poslednjih 10 godina

· Da li je “blokchain” realnost današnjice ili san budućnosti?

· Kako se finansijski direktori snalaze u ulozi funkcije čuvara vrednosti kada je reč o IT operacijama.

· Uporednom analizom strategija poreskih olakšica u Srbiji danas i onih koje se očekuju u budućnosti

· Test samostalnosti

Udruženje finansijskih direktora Srbije (UFDS) je poslovna asocijacija, osnovana 2014. godine u Beogradu, koja je posvećena profesionalnom razvoju finansijskih direktora i jačanju njihovog delovanja na teritoriji Srbije i regiona.

Članovi UFDS-a upravljaju finansijama u kompanijama koje ostvaruju 4,7 milijardi evra prihoda i zapošljavaju više od 42.000 ljudi.