Sindikalci iz Kragujevca pisali ministru Đorđeviću zbog rada nedeljom

Biznis 20. nov 201916:55 > 16:59
Izvor: N1

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Kragujevca Jugoslav Ristić je u otvorenom pismu ministru rada Srbije, Zoranu Đorđeviću, negodovao zbog njegove izjave da će predlog o zabrani rada nedeljom u trgovini biti razmatran kada "dobije ozbiljnu inicijativu" o tome.

POVEZANE VESTI

Predsednik tog sindikata, koji je i predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta grada Kragujevca, naveo je da je ministar u medijima potvrdio da je dobio Inicijativu Saveta o zabrani rada nedeljom u prodajnim objektima.

„Rekoste da ćete ovaj predlog razmatrati, kada dobijete ozbiljnu Inicijativu. Zapravo, rekoste da Inicijativa Socijalno-ekonomskog saveta grada Kragujevca, za Vas, nije ozbiljna. Podsećam Vas da su članovi Socijalno-ekonomskog saveta grada Kragujevca, osim predstavnika sindikata i predstavnici poslodavaca kao i predstavnici lokalne samouprave, a da smo Odluku o ovoj Inicijativi doneli jednoglasno“, piše u otvorenom pismu sindikata.

Navodi se da u trgovinskoj delatnosti radi oko 200.000 radnika, od čega su 70 odsto žene.

„Upozoravamo da radnici u maloprodaji rade vrlo često sa samo dva slobodna dana mesečno, da je zato ugroženo njihovo zdravlje, ali i životi njihovih porodica. Kada budete ozbiljno shvatili, da je Vaš posao da brinete o zdravlju i životu ovih ljudi, sigurni smo da ćete, ozbiljno razmotriti ovu našu već pristiglu Inicijativu“, poručio je Ristić ministru Đorđeviću.