Sindikat kontrole letenja: Zbog premora ugrožena bezbednost vazdušnog prostora

Biznis 03. dec 201913:51 > 14:38
N1

Sindikat kontrole letenja saopštio je da Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) krši prava zaposlenih i da je zato ugrožena bezbednost vazdušnog prostora Srbije i Crne Gore, kao i da postoji mogućnost da zbog toga kontrolori letenja stupe u štrajk.

Kako se navodi u saopštenju sindikata, o tome da je bezbednost letenja iznad Srbije i Crne Gore ugrožena obaveštene su i međunarodne institucije i krovni Evropski sindikat radnika u transportu.

Sindikat kontrole letenja navodi da se u dužem vremenskom periodu ne poštuju standardne operativne procedure koje se odnose na stres kome su izloženi kontrolori letenja, kao i da se nezakonito i neblagovremeno uvode promene radnih vremena, i to toliko učestalo da mogu biti pogubne po život i zdravlje zaposlenih.

„Radna satnica kontrolora letenja ista je tokom sezone i van nje, pa često dolazi do premora, a operativno osoblje nema adekvatne sobe za odmor“, navodi se u saopštenju.

SMATSA odgovara da nije bilo prekida u pružanju usluga korisnicima i osudio „neprecizno i zlonamerno uzbunjivanje javnosti“ od strane „dela sindikata“, do kojeg je, kako ističu, „slučajno ili ne, nekoliko dana pred početak pregovora o novom kolektivnom ugovoru sa oba reprezentativna sindikata“.