Rast izvoza voćnih rakija iz Šumadije 75 odsto, najviše u SAD i Australiju

Biznis 03. dec 201915:33 > 15:42
Pixabay.com

Izvoz jakih alkoholnih pića iz regiona Šumadije i Pomoravlja, među kojima je i rakija, beleži rast od 75 odsto i očekuje se da do kraja ove godine premaši milion evra. Predsednik Regionalne privredne komore Kragujevac Predrag Lučić je rekao novinarima da je u prvih devet meseci zabeležen rast izvoza za 75 odsto i da je vrednost izvoza jakih alkoholnih pića bila 814.000 evra.

Na području Šumadije i Pomoravlja ima oko 40 proizvođača voćnih rakija, a u izvozu prednjači nekoliko vodećih proizvođača. Lučić je istakao da je čak dve trećine ukupnog izvoza voćnih rakija proizvedenih u Šumadiji i Pomoravlju otišlo na tržište SAD i Australije.

„To je podatak koji dovoljno govori o značaju, kvalitetu i brendiranju naših rakija jer one praktično dominantno završavaju na najzahtevnijim tržištima sveta“, rekao je Lučić na konferenciji na kojoj je najavljeno održavanje Prvog šumadijskog festivala rakije u Kragujevcu.

Festival rakije u Kragujevcu biće održan 5. decembra u hotelu „Kragujevac“, imaće 35 učesnika, od čega je 30 proizvođača voćnih rakija, a pet destilerija sa šumadijskom šljivovicom.

„Cilj ove manifestacije je da se na jednom mestu okupe proizvođači voćnih rakija iz Srbije i da se predstave tržištu, kupcima i potrošačima, a biće dodeljene i nagrade za najbolje rakije prema poslednjem ocenjivanju kvaliteta registrovanih proizvođača“, rekao je predsednik Regionalne asocijacije proizvođača rakije „Šumadijska rakija“ Goran Mijailović.

On je kazao da će na festivalu biti promovisana i „rakijska kultura“, odnosno način ispijanja tog žestokog pića i slaganje sa hranom. Dodao je i da je plan Nacionalnog saveza proizvodjača rakije da se ubuduće „patentira“ i čaša za srpsku rakiju. Mijailović je rekao da je asocijacija „Šumadijska rakija“ uspela je da ove godine zaštiti ime odnosno geografsko poreklo i prva u Srbiji dobije geografsku oznaku „šumadijska šljivovica“. On je najavio da će se proizvod pod geografskom oznakom „šumadijska šljivovica“ pojaviti na tržištu 2021. godine, pošto po recepturi ta šljivovica mora da odleži najmanje 18 meseci u hrastovim buradima.

On je dodao da geografska oznaka „šumadijska šljivovica“ podrazumeva i, kako je naveo, stroga pravila, pa tako registrovani proizvođač rakije, kao i voće, mora da bude sa teritorije Šumadijskog okruga i da u šljivovici mora da bude najmanje 20 odsto šljive „crvene ranke“, ostalo „čačanska rodna“ i „čačanska lepotica“.

„Rakija mora da odleži najmanje 18 meseci u hrastovim buradima zapremine od 500 do 1.000 litara, da se destiliše na bakarnom kazanu od 100 do 500 litara, mora da se urade dve analize pre odlaska u promet“, rekao je Mijailović.

Dodao je i da Regionalna asocijacija radi i na širenju sadnje sorte šljive „crvena ranka“.