Nedimović od Belorusije zatražio liberalniji uvoz mesa i prerađevina iz Srbije

Biznis 03. dec 201917:17 > 17:22
TANJUG/ Zoran Žestić

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao jeda je robna razmena poljoprivrednih proizvoda Srbije i Belorusije samo 20 miliona dolara i apelovao na predstavnike privredne delegacije te zemlje da ne budu rigorozni pri uvozu mesa i mesnih preradjevina iz Srbije.

On je na Poslovnom forumu Srbija – Belorusija rekao da postoje ogromni potencijali za uvećanje robne razmene dve zemlje i da je u razgovorima u radnoj grupi bilo reči i o izvozu mesa i mesnih prerađevina iz Srbije čiji je izvoz značajno smanjen zbog pojave Afričke kuge u Srbiji.

POVEZANE VESTI

„Postoje ogromni potencijali za uvećanje robne razmene, a tiče se regulacije statusa mesa i predjevina prilikom izvoza u Belorusiju. Ponudio sam za uzvrat da Srbija za konditorsku industriju dozvoli bescarinski uvoz mleka u prahu i maslaca“, rekao je Nedimović.

Dodao je da je na radnoj grupi razgovarano i o mogućnosti da se meso i mesne predjevine preko Belorusije izvoze u Kinu, jer dok ne bude završena izgradnja pruge Beograd-Budimpešta transport te robe do Kine traje 45 dana, a preko Belorusije bi se brže dopremala do te daleke zemlje.

Istakao je da je Srbija ponudila Belorusiji da kupce traktora koji se proizvode u Belorusiji, a sklapaju u Srbiji subvencioniše sa 50 odsto od vrednosti te poljoprivredne mašine.

PKS: Nismo zadovoljni ukupnom robnom razmenom

Direktor sektora za strateške analize u Privrednoj komori Srbije (PKS) Mihailo Vesović rekao je da je prisustvo 72 srpske i 22 beloruske kompanije na Poslovnom forumu dokaz da privrednici žele da sarađuju.

„Nismo zadovoljni ukupnom robnom razmenom Srbije i Belorusije od oko 150 miliona dolara“, rekao je Vesović i zamolio da Belorusija liberalizuje tržište za uvoz mesa i mesnih prerađevina iz Srbije.

Predsedavajući Beloruske trgovinsko-industrijske komore Vladimir Ulahovič rekao je da je za tu zemlju važna privredna saradnja sa Srbijom, a koju je svojim dolaskom u Srbiju podržao i predsednik Aleksandar Lukašenko.

„Za biznis je važna podrška političkog rukovodstva i posle potpisivanja komercijalnih ugovora robna razmena će možda premešiti i 500 miliona dolara“, ocenio je Ulahovič.

Srbija i Belorusija, prema njegovim rečima, „treba da naprave dugoročan plan saradnje, a nju će da pomogne prijateljski odnos dve zemlje i činjenica da je Srbiju za vreme NATO bombardovanja podržao jedino predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko“.

Ministar Koltovič: Trgovinski odnosi zaostaju za političkim

Ministar antimonopolskog regulisanja trgovine Belorusije Vladimir Koltovič rekao je da trgovinski odnosi sa Srbijom zaostaju za političkim i pozvao poslovne ljude, posebno mala preduzeća da se uključe u rad mešovitih komisija i bolje informišu o mogućnostima saradnje sa Belorusijom.

Izvršni direktor srpske firme „Rulek“ koja uvozi kozmetiku iz Belorusije Miroslav Mirković rekao je za Betu da su beloruski biznismeni raspoloženi za saradnju, ali da srpska privreda ne može da obezbedi kontinuiranu isporuku kvalitetne robe u traženoj količini.

„Srpski privrednici su zainteresovani samo za kratkoročnu saradnju, pokušali smo da proizvodjače voća povežemo sa beloruskim koji su nudili tehnologiju za preradu voća u ekstrate, ali srpski privrednici nisu bili zainteresovani kao ni za izvoz kalibriranog krompira. Pitali su šta je to kalibrirano“, rekao je Mirković.

Potpisano više komercijalnih ugovora

Na Poslovnom forum danas je potpisano više komercijalnih ugovora o saradnji srpskih i beloruskih firmi.

Srbija je za devet meseci ove godine u Belorusiju izvezla robe i usluga u vrednosti od 41,4 miliona dolara što je povećanje od 12,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a smanjila uvoz iz te zemlje za skoro pet miliona dolara, odnosno za 9,3 odsto.

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Belorusije 2018. godine dostigla je 143,2 miliona dolara, izvezena roba je vredela 51,7 miliona dolara, što je 22,5 odsto više nego 2017. godine kada je njena vrednost bila 42,2 miliona dolara.

Prema vrednosti izvoza, Belorusija je 34. partner Srbije, dok je po vrednosti uvoza na 37. mestu.

Poslovni forum su organizovali PKS u saradnji sa Beloruskom trgovinsko-industrijskom komorom i Ambasadom Belorusije u Beogradu.

Robna razmena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda dve zemlje je ispod 2.000.000 dolara, a može biti i do dva ili tri puta viša s obzirom na pogodnosti iz Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom.