Još se ne zna kada će prvi avion poleteti sa aerodroma "Morava"

N1

Za utorak, 3. decembar, bio je planiran prvi let sa aerodroma "Morava" u Kraljevu, do Beča, ali se to nije desilo jer nisu ispunjeni uslovi za bezbedno sletanje i poletanje aviona, piše ekonomski novinar Miša Brkić u autorskom tekstu u listu Danas.

A bio je pompezno najavljivan, kao prva u nizu subvencionisanih linija, kojima država sa 3,32 miliona evra pomaže opstanak domaće aviokompanije, podseća Brkić.

Pročitajte još:

On ukazuje da se niko od, do pre neki dan ushićenih, zvaničnika lokalne samouprave, Vlade, Er Srbije, Ministarstva saobraćaja, Direktorata civilnog vazduhoplovstva, nije oglasio i objasnio zašto nema aviona do Beča.

Kada će prvi avion poleteti, još nije poznato i najviše zavisi od spremnosti „Morave“ da ispuni tehničke i bezbednosne uslove, a procene su da bi prepravke na aerodromu mogle trajati bar dve nedelje, da bi tek potom nadležni mogli da razmatraju davanje dozvole.

Ko je ovih dana prolazio pored aerodroma mogao je da primeti kako se oko piste ubrzano podrezuju grane na drveću i seku pojedina stabla, uklanjaju razni građevinski objekti i zemljane prepreke u širini od 150 metara s jedne i druge strane piste, raščišćava nisko raslinje, ukazuje Brkić.

To se sve radi, objašnjava on, da bi piloti mogli da vide svetlosnu signalizaciju koje do sada nije bilo i koja se tek ugrađuje, kao što se i proširuje zaustavna staza. To je sve ono što je do sada sprečavalo Direktorat za civilno vazduhoplovstvo Srbije da izda trajnu dozvolu aerodromu „Morava“ i zbog čega nije bilo dozvoljeno sletanje i poletanje aviona.