Pokrajinska vlada predložila budžet Vojvodine od 77,3 milijarde dinara

Biznis 04. dec 201913:59 > 14:02
N1

Pokrajinska vlada je utvrdila Predlog budžeta Vojvodine za 2020. godinu, u iznosu od 77,3 milijarde dinara, što je 15,3 milijarde više u odnosu na 2016. godinu, kada je aktuelna Pokrajinska vlada preuzela mandate, preneo je Biro za odnose s javnošću Pokrajinske vlade.

„Predloženi budžet, kao i prethodne tri godine, održaće visok nivo kapitalnih rashoda. Kod kapitalnih ulaganja prioritet je završetak započetih projekata i priprema projektne dokumentacije za novi investicioni ciklus“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su najznačajnija nova ulaganja u 2020. godini izgradnja medicinskog objekta „Kamenica 3“ i početak realizacije projekata izgradnje i opremanja automatizovanog sistema odbrane od grada na području Radarskog centra „Fruška gora“.

„U novom budžetskom ciklusu održaće se visok nivo unapredjenja zdravstvenog sistema, nastaviće se intenzivno ulaganje u socijalnu zaštitu, kao i u infrastrukturu i opremanje obrazovnih ustanova, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će se održati i nivo ulaganja u poljoprivredu i da će biti nastavljeni podsticaji u svim sektorima poljoprivrede, kao i subvencionisanje privrednih subjekata preko konkursa Razvojne agencije Vojvodine.

Predvidjeno je i povećanje sredstava za vodoprivredni sistem, odnosno intenzivnije ulaganje u izgradnju novih fabrika vode i prečistača otpadnih voda, navodi se u saopštenju.

Veći iznos sredstava predvidjen je i za sufinansiranje projekata od nacionalnog značaja u oblasti kulture, a obezbedjeno je i dodatno ulaganje u sport i zaštitu životne sredine.

Dodaje se da će, od započetih projekata, izmđju ostalog, biti nastavljena adaptacija Gimnazije „Isidora Sekulić“ u Novom Sadu, rekonstrukcija i izgradnja kompleksa „Heterlendi“, opremanje Naučno-tehnološkog parka, adaptacija Narodnog pozorišta u Subotici i drugo.