Borisov pozvao Putina da se lično uveri kako se odvija izgradnja Turskog toka

Biznis 04. dec 201920:06 > 20:06
REUTERS/Stoyan Nenov

Bugarski premijer Bojko Borisov pozvao ruskog šefa države Vladimira Putina da se, posle primedbe kako Bugarska odugovlači gradnju Turskog toka, lično uveri dokle je stigla gradnja tog gasovoda, ocenivši kako Rusiji postaje neprijatno zbog toga što je Bugarska lojalan i jak član NATO i Evropske unije.

Komentarišući izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina kako Bugarska namerno odugovlači sa Turskim tokom, Borisov je rekao da Sofija sledi evrospske procedure.

„Bugarska poštuje procedure EU. Mi nismo ni Srbija, ni Rusija, ni Turska. Imali smo procedure i tendere, što je odobrila Evropska komisija“, preneo je Sputnjik izjavu Borisova u intervjuu za „bTV“.

Prema njegovim rečima, Putin verovatno raspolaže starom informacijom kada je reč o realizaciji Turskog toka u Bugarskoj.

„Mi smo već iskopali oko 150 kilometara, postavljaju se cevi i izgradnja je u toku“, objasnio je Borisov, naglasivši kako je zajedno sa srpskim ministrom energetike obišao jedan deo gasovoda.

Bugarski premijer je dodao da Putin uvek može posetiti Bugarsku i lično se uveriti kojom brzinom se gradi gasovod.

„Moj odgovor predsedniku Putinu: dobrodošli ste. Kada on dođe, otići ćemo da vidimo kojom se brzinom gradi. U proseku se gradi pet kilometara dnevno. Kasno smo počeli, jer je trebalo proći kroz mnoge procedure“, rekao je Borisov.

POVEZANE VESTI

Da je reč bila o Srbiji ili Turskoj, izvođač bi bio izabran bez tendera, dok, prema njegovim rečima, „Bugarska poštuje procedure“.

Borisov je, kako kaže, siguran da je Bugarska za Rusiju jedina i najbrža opcija za alternativnu diversifikaciju isporuka gasa.

On istovremeno sumnja u to da je Srbija bolja alternativa i da će se projekat realizovati ranije, ako se Rusija preorijentiše na Srbiju.

„Sumnjam da će Srbi završiti pre nas. Mi ćemo završiti tačno na vreme“, zaključio je Borisov.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Sočiju da bugarska strana svesno odugovlači realizaciju projekta preko svoje teritorije.

„Što se tiče tranzita preko Turskog toka, mi smo spremni, a srpski deo od granice Bugarske do Mađarske skoro je spreman, 90 odsto je već postavljeno i to je pitanje nekoliko nedelja. Ali ono što mi vidimo, bez obzira na molbe ruske strane da se obezbedi isporuka našeg gasa kroz Tursku i Bugarsku, vidimo da bugarska strana svesno odugovlači realizaciju projekta preko svoje teritorije, verovatno pod pritiskom sa strane“, rekao je Putin.

On je upozorio da postoji alternativno rešenje.

„Videćemo kako će se dalje razvijati ta situacija. Ako neće Bugari, naćii ćemo druge na jugu Evrope“, rekao je Putin.