Potpisan komercijalni ugovor za izgradnju Moravskog koridora

Biznis 05. dec 201908:49 > 10:12
Tanjug/Predsedništvo Srbije

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je sa predstavnicima konzorcijuma "Behtel-Enka" komercijalni ugovor o izgradnji Moravskog koridora dužine 112 kilometara, na deonici Pojate-Preljina.

„Moravskim koridorom“ će biti biti povezan Koridor 10 i autoput „Miloš Veliki“, područje gde živi oko 500.000 ljudi, odnosno gradovi Čačak, Kraljevo, Vrnjačka Banja, Trstenik, Kruševac, Stalać i Ćićevac.

POVEZANE VESTI

Pored izgradnje autoputa, projekat obuhvata i regulaciju Zapadne Morave i njenih pritoka, kao i izgradnju telekomunikacione infrastrukture.

Jedinu ponudu na javnom pozivu za strateškog partnera za izgradnju Moravskog koridora dostavio je konzorcijum američke i turske firme „Behtel-Enka“.

Ugovor je potpisan u Predsedništvu Srbije u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića koji se pre toga sastao sa predstavnicima konzorcijuma.

Vučić je rekao da će Moravski korodor značiti bolji život za građane u Moravičkom, Raškom i Rasinskom okrugu.

„Autoput znači bolji život, to je autoput o kome su ljudi sanjali decenijama, čekali da se nešto dogodi, verovali da je moguće da ga neko izgradi, a sada se dešava. Srećan sam zbog ugovora, krenuće gotovo odmah da se gradi“, rekao je Vučić.

Istakao je da će to biti najširi autoput u Srbiji – za 80 centimetara širi od ostalih, kao i da je u pitanju digitalni autoput.

Prema rečima Vučića, od Beograda do Vrnjačke Banje stizaće se za sat i po vremena, što će doprineti razvoju turizma u tom kraju.

#related-news_0

„Izgradnja Moravskog koridora predstavlja ekonomski interes Srbije ne samo zbog toga što će povezati više od pola milona gradjana koji žive na ovom prostoru, već zato što će biti veza za više od 20.000 malih i srednjih preduzeća sa najvažnijim saobraćajnicama: Кoridorom 10 koji nas povezuje sa Bugarskom i Severnom Makedonijom i autoputem ‘Miloš Veliki’ koji vodi ka Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Gradnja ovog autoputa je investicija u budućnost Srbije i njenih građana“, rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da je strateški interes Srbije da se sa jednom od najvećih gradjevinskih kompanija na svetu, američkim Behtelom, gradi saobraćajnica koja će povezati sva veća mesta u centralnoj Srbiji, uključujući Čačak, Кraljevo, Vrnjačku Banju, Trstenik i Кruševac.

„Ovaj autoput ispunjavaće najviše standarde kako u građevinarstvu, tako i u telekomunikacijama i bezbednosti saobraćaja“, dodala je ministarka.

Komercijalni ugovor potpisali su u ime konzorcijuma Majkl Vilkinson, potpredsednik Behtela i direktor za oblast infrastrukture za Evropu, i predsednik kompanije Enka Mehmet Tara.

Tanjug/Predsedništvo Srbije

Potpisivanju su prisustvovali i ambasador SAD Entoni Godfri, ambasador Turske Tanžu Bilgič i ambasadorka Velike Britanije Šan Meklaud.

Кomercijalnim ugovorom dogovorena je cena izgradnje 112,3 kilometara autoputa od 745 miliona evra, a predviđeni su i dodatni radovi i direktni i indirektni materijalni troškovi od 20 odsto.

Ugovorom je predviđeno da za dve godine Кruševac autoputem bude povezan sa Кoridorom 10, za manje od tri godine da se Кraljevo i Čačak povežu sa „Milošem Velikim“, a da kompletan projekat bude završen za četiri godine.

Autoput Pojate-Preljina sastojaće se iz tri deonice: Pojate–Кruševac (27,83 kilometara), Кruševac–Adrani (53,88 kilometara) i Adrani–Preljina (30,66 kilometara).

Maksimalna dozvoljena brzina na toj saobraćajnici biće 130 kilometara na čas, a imaće 11 petlji i 130 ostalih objekata, od čega 71 most, 23 nadvožnjaka, pet podvožnjaka i 31 propust.