Godfri: Srbiji su potrebna mala i srednja preduzeća

Biznis 05. dec 201913:28 > 13:36
Tanjug / Rade Prelić

Srbiji su potrebna mala i srednja preduzeća (MSP) za pokretanje privrednog rasta i stvaranje novih radnih mesta, jer taj sektor čini skoro 99 odsto svih firmi, stvara dve trećine svih radnih mesta i ukupnih domaćih prihoda, rekao je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Entoni Godfri.

„MSP doprinose sa 28 odsto BDP-u Srbije, u poredjenju sa 55 odsto u SAD-u i EU i ona bi trebala da budu najdragoceniji igrači privrede. Postoji puno prostora da MSP ispune svoj potencijal“, kazao je Godfri na biznis forumu u organizaciji USAID-a u Beogradu o razvoju malih i srednjih preduzeća (MSP) i preduzetnika.

Tanjug / Rade Prelić

On je rekao da „MSP imaju profesionalno rukovodstvo, koriste finansiranje, investiraju u opremu, imaju tim koji se bavi prodajom i uglavnom su počela da prodaju na sofisticirana tržišta“.

Godfri je rekao i da su se „regulatorni rizici poslovanja u Srbiji smanjili tokom prethodne decenije, i ubrzani su procesi u mnogim obl astima regulacije“.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je rekao da su za „MSP najpotrebniji pristup finansijama i primena inovativnih digitalnih rešenja… od samog proizvodnog procesa, planiranja do inženjeringa. U MSP ima malo kompetencije, vlasnici kompanija imaju želju za time, ali im je za to potrebna podrška“, naveo je Čadež.

Direktor Projekta USAID za saradnju za ekonomski razvoj Džozef Lauter kazao je da u svim zemljama, a naročito onima koje se razvijaju, poput Srbije, MSP treba da budu nosilac privrednog rasta.

„Da bismo pomogli razvoj ovog sektora, odlučili smo da okupimo njihove predstavnike da razmene iskustva, razgovaraju o ključnim elementima uspeha, dobiju konkretnu podršku i nadju prilike da ostvare rast“, rekao je Lauter.

Godfri: Sa Vučićem o ekonomskom napretku Srbije

Ambasador SAD rekao je da je s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o „ekonomskom napretku Srbije“.

„Sa Vučićem sam razgovarao, između ostalog, o zajedničkim koracima koji se mogu preduzeti u cilju daljeg ekonomskog razvoja Srbije“, rekao je ambasador novinarima kada mu je postavljeno pitanje o sastanku Vučića s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u sredu u Sočiju.  

Godfri je, međutim, rekao da su Vučić i on „fokusirani na napredak“.  

„Treba da budemo usmereni na budućnost“, dodao je američki ambasador.