Bradaš: Pad nezaposlenosti ispod deset odsto više zabrinjava nego što ohrabruje

Ekonomija 07. dec 201911:41 > 11:47
Shutterstock

Pad nezaposlenosti u Srbiji ispod deset odsto treba više da zabrinjava kreatore ekonomske politike nego da ohrabruje zbog deficita radne snage i odsustva političke volje da se takvi trendovi preokrenu, rekla je Sarita Bradaš iz Fondacije Centar za demokratiju.

Bradaš, koja je sa Mariom Reljanovićem iz Centra za dostojanstveni rad uradila analizu normativnih okvira i prakse u istraživanju „Indikatori dostojanstvenog rada u Srbiji“, rekla je da nova Nacionalna strategija zapošljavanja treba da se donese 2020. godine koja bi imala u vidu potpuno novu politiku investicija i zapošljavanja, što nije bio slučaj sa starom strategijom za period od 2011. do 2020. godine.

Presek primene Nacionalne strategije zapošljavanja za period od 2011. do 2020. godine uradjen je, kako navode autori te analize, 2017. godine ali ne pruža značajne podatke o realizaciji strategije jer je „napisan nekritički“.

„Strategija je napisana, neposredno posle krize 2008. godine koja se odrazila na pad zaposlenosti i investicija“, navodi se u analizi.

Dodaje se da privredni rast nije bio ni izbliza projektovanom od 5,8 odsto, pa je „cifra od tri miliona zaposlenih do 2020. godine nestvarna“ jer je Republički zavod za statistiku Srbije objavio da je u prvom kvartalu 2019. godine bilo zaposleno oko 2,1 milion građana.