Zakon o agencijskom zapošljavanju: Radnici su izjednačeni, ali nisu isti

Ekonomija 08. dec 201917:42 > 19:24
N1

Skupština Srbije usvojila je Zakon o agencijskom zapošljavanju koji će, po najavama iz Ministarstva za rad, omogućiti zaštitu onih koji se zapošljavaju preko agencija i doprineti smanjenju rada na crno. Na prvi zakon koji uređuju rad preko agencija, stručnjaci imaju zamerke, ali smatraju da je korak napred. Zamerke sindikata iznete pre usvajanja, nisu prihvaćene.

Prvi Zakon o agencijskom zapošljavanju usvojen je pre nekoliko dana. Dok iz Ministarstva za rad stižu pohvale Zakona, koji će, prema njihovim rečima zaštiti radnike i smanjiti broj zaposlenih na crno, urednik portala Radnik.rs Miloš Vučković smatra da jeste dobar korak, ali da postoji dosta zamerki.

POVEZANE VESTI

„S obzirom na to da nismo imali zakon i da se ova oblast uređivala Međunaraodnom konvencijom međunarodne organizacije rada, ovo je dobar korak. Ali svakako biće tu još dosta posla i dosta izmena tog zakona“, očekuje on.

Dobre strane su, smatra Vučković, to što će radnici zaposleni u agencijama od sada imati jednaka prava kao i radnici zaposleni kod poslodavca. Imaće ista primanja kao i ostali radnici na tim poslovima, a sa agencijom će imati potpisan ugovor na neodređeno.

Takođe, agencije će morati da dobijaju licence jer neće svako moći da se bavi tim poslom, koje će na svakih pet godina obnavljati. Ono što zakon nije uvažio to su primedbe sindikta.

Sindikati su pred poslanike u Skupštini izneli nekoliko zamerki. Prva se odnosila na ukupan broj radnika koji može biti angažovan peko agencija. Sindikati smatraju da je to 10 odsto od ukupng broja radnika kod poslodavca. Druga zamerka odnosila se na bankarske garancije koje agencije moraju imati u slučaju njihovog gašenja.

Umesto toga, poslodavci će moći da angažuju 100 odsto radnika preko agencije. Što bi značilo da ne mora da ima nijednog prijavljenog radnika, već da svim tim radnicima upravo agencija bude poslodavac.

N1

Prema rečima Marija Reljanovića sa Pravnog fakulteta Univerziteta Union, dobra stvar je nadzor rada nad agencijama.

„U zakonu se negde provlači to da će se vršiti kontinuirani nadzor rada agencija. Tako je u teoriji, a videćemo kako će biti u praksi. Od sada će svako moći da prijavi nezakoniti rad agencija i da se na osnovu toga njima odzme licenca. Ali viećemo kako će to izgledati“, kaže Reljanović.

Smanjenje rada na crno jedna je od pohvala ovog zakona, od strane resornog ministarstva. Međutim, Vučković ne vidi opravdanost takve tvrdnje.

„Ja ne vidim kakve veze ima to sa smanjenjem rada na crno. Sada će poslodavca radnik preko agencije koštati više, pa neko ko hoće da uštedi svakako će angažovati radnika na crno“, upozorava on.

Vučković tvrdi – ovim zakonom radnici su izjednačeni, ali nisu isti. Primena zakona počinje 1. marta 2020.