Od Nove godine plaćamo i ekološku taksu 1.200 dinara godišnje

Biznis 14. dec 201908:36 > 08:48
Izvor: Shutterstock

Građani Srbije će od 1. januara plaćati 100 dinara mesečno ekološku taksu, odnosno 1.200 dinara godišnje, kako bi se na godišnjem nivou sakupio fond od oko pet milijardi dinara koji će biti uloženi u zaštitu životne sredine, objavio je Blic.

Vlada Srbije je usvojila Uredbu o kriterijumima za određivanje aktivnosti koje negativno utiču na životnu sredinu prema količini zagađenja, kojom je definisala eko-taksu za pravna i fizička lica od 1.200 do dva miliona dinara.

U stavu 4. Uredbe, koji se odnosi na fizička lica, navodi se da su aktivnosti fizičkih lica koje utiču na životnu sredinu: korišćenje električne energije, korišćenje grejnih uređaja, korišćenje hemijskih sredstava, korišćenje proizvoda koji posle upotrebe postaju posebni tokovi otpada, proizvodnja i prerada hrane i druge aktivnosti.

Prema ovoj Uredbi, obavezu plaćanja ekološke takse imaće vlasnici nekretnina, odnosno svi oni koji plaćaju porez na imovinu. Ukoliko ne žive u nekretnini koju poseduju, taksa će biti umanjena za 50 odsto.

Siniša Mitrović, rukovodilac Centra za cirkularnu ekonomiju, pri Privrednoj komori Srbije (PKS), rekao je za Blic da se ekološka taksa do nedavno plaćala po kvadratnom metru, a sada će se plaćati paušalno.

Prema njegovim rečima, ova taksa usmerena je na generisanje opasnog otpada. U to spadaju lekovi, baterije, sijalice, boje, lakovi koje ljudi inače bacaju zajedno sa komunalnim otpadom.

„Tu su i oni koji u privatna ložišta ubacuju neadekvatan ogrev, odnosno pale i tekstil, gumu…“, objašnjava Mitrović.

Cilj države jeste da dođe do fonda od oko pet milijardi na godišnjem nivou, da bi moglo da se investira u zaštitu životne sredine.

Na pitanje zašto uvoditi taksu na bacanje opasnog otpada, umesto urediti odvajanje od komunalnog otpada, Mitrović kaže da za tako nešto ne postoje uslovi, a da će ih novac od ovih taksi upravo i obezbediti.

Kako će se naplaćivati ova ekološka taksa, odnosno uz koji račun će je građani plaćati, odluka je lokalnih samouprava. To znači da će ovaj sistem sasvim izvesno u različitim gradovima različito i funkcionisati.

Takođe, na koji ekološki problem će novac iz budžeta biti usmeren odlučuje lokalna samouprava.