Behtel-Enka: Moravski koridor prvi 5G auto-put

Ekonomija 15. dec 201913:30 > 13:31
Tanjug/Predsedništvo Srbije

Predstavnik kompanije Behtel-Enka Endrju Milunci rekao je na obeležavanju početka radova na novom auto-putu, da je "Moravski koridor više od puta, jer je to prvi 5G autoput od kojeg će pola miliona građana imati benefit.

„Put spaja zajednice i privredu od Pojata na istoku do Preljine na zapadu, a zatim se povezuje sa autoputem koji ide od Mađarske ka Severnoj Makedoniji. Moravski koridor će imati važan sistem za odbranu od poplava koji će štititi sva mesta duž svih 112 km puta i ovo je prvi put da je ovakav sistem napravljen na Balkanu“, rekao je Milunci.

„Uspeh ovog projekta biće vaš uspeh, Behtel Enka tim će biti deo vaše zajednice“, rekao je Milunci i dodao da će ta kompanija podržavati lokalne zaposlene na projektu i odgovarati na sve rizike.

Izgradnja autoputa Pojate-Preljina (Moravski koridor) dužine 112,3 kilometra počela je danas kod Kruševca, a radovi bi trebalo da budu završeni za četiri godine.

Vlada Srbije je sa američko-turskim konzorcijumom Behtel-Enka 5. decembra potpisalo komercijalni ugovor o izgradnji Moravskog kodora u vrednosti od 745 miliona evra, a predviđeni su i dodatni radovi i direktni i indirektni materijalni troškovi od 20 odsto.

Ugovorom je predviđeno da za dve godine Кruševac autoputem bude povezan sa Кoridorom 10, za manje od tri godine da se Кraljevo i Čačak povežu sa „Milošem Velikim“, a da kompletan projekat bude završen za četiri godine.