Otvorena obilaznica oko Subotice, tzv. Ipsilon krak Koridora 10

Biznis 27. dec 201913:10 > 13:13
Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Obilaznica oko Subotice, na Korodoru 10, tzv. Ipsilon krak, dužine 24 kilometra, otvorena je danas za saobraćaj posle tri decenije izgradnje.

Saobraćajnica povezuje Kelebiju sa auto-putem Horgoš-Novi Sad i izmešta teški teretni saobraćaj iz centra Subotice gde dnevno prolazi oko 300 šlepera i kamiona.

U završetak izgradnje obilaznice oko Subotice poslednje četiri godine uloženo je 2,8 milijardi dinara (oko 25 miliona evra).

Radovi na poslednjoj deonici dugoj 12 kilometara, od Graničnog prelaza Kelebija do kružne raskrsnice sa Somborskim putem, počeli su u aprilu 2019, a vrednost tih radova je 1,73 miliona dinara.

Otvaranju obilaznice za saobraćaj prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da je moralo ponovo da se radi oko 12 kilometara tog auto-puta koji su izgrađeni za vreme prethodne vlasti.

On je istakao će se posle izgradnje pruge Beograd -Budimpešta, Srbija i Mađjarska još bolje povezati, i to ne samo saobraćajno.

„Dodatno ćemo se približiti da štitimo zajedničke vrednosti Centralne Evrope i da baštinimo zajedničku budućnost“, rekao je Vučić.

Najavio je izgradnju saobraćajnice Bezdan-Bački Breg koji će koštati pet miliona evra.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor je rekao da sa novom saobraćajnicom Subotica postaje privlačniji grad za investitore, a time je na dobitku i cela Srbija.

„U Srbiji se poslednjih godina grade regionalni putevi i čine ogromni napori da se modernizuje saobraćajna infrastruktura. Stalno bijemo bitku za investitore, to nisu samo radna mesta već stvaranje budućnosti“, kazao je Pastor.