Brnabić: Za projekte u okviru programa "Srbija 2025" oko 14 milijardi evra

Biznis 28. dec 201910:42 > 10:45
Tanjug/Tanja Valič

Srbija je fundamentalno drugačija zemlja u poslednjih pet godina, ali postignuti ekonomski rast i napredak još nisu dovoljni da bi građani osetili veći boljitak u svojim novčanicima, a to je cilj do 2025. godine, izjavila je predsednica Vlade Ana Brnabić predstavljajući novi investicioni plan Srbije.

Kako je najavila, za projekte u okviru investicionog programa „Srbija 2025“ biće uloženo oko 14 milijardi evra.

Brnabić je precizirala da će projekti biti realizovani iz budžeta, ali i uz saradnju sa međunarodnim finansijskim institucijama.

Istakla je da novi investicioni plan neće ugroziti makroekonomsku stabilnost Srbije i da će se nastaviti sa smanjenjem javnog duga, a povećanjem plata i penzija.

Kao neke od ključnih projekata ona je istakla ulaganje u obrazovanje, reformu javnih preduzeća, ali i liberalizaciju pravnog okvira, što bi trebalo da omogući veće investicije.

Brnabić je najavila i ulaganja u projekte veštačke inteligencije, a veruje i da bi Srbija mogla da postane i jedan od lidera u proizvodnji baterija i električnih vozila.

Istakla je i važnost regionalnog povezivanja, pa bi, prema njenim rečima, „mini Šengen“ trebalo da doprinese ekonomskom rastu na zapadnom Balkanu od 0,5 do 0,7 odsto.

„Od Nove godine prestanak zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, ostaje komisija“

Vlada Srbije će doneti uredbu kojom će od Nove godine biti ukinuta zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, ali će ostati komisija koja će držati pod kontrolom broj zaposlenih na republičkom i lokalnom nivou, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

Ona je istakla da je potpuno liberalizovano zapošljavanje u školstvu i zdravstvu i da komisija odmah rešava zahteva za nova radna mesta u tim delatnostima. 

POVEZANE VESTI

„Ostaje kontrola zapošljavanja, jer ne želimo nikakva iskakanja u broju zaposlenih u javnim službama, posebno na lokalu“, rekla je Brnabić. 

Istakla je da je u pojedinim lokalnim samoupravama bilo četiri do pet puta više zaposlenih nego što je bilo opravdano. 

Uredba o zabrani zapošljavanje u javnom sektoru je u primeni od 2014. godine.