Osniva se radna grupa za analizu zabrane rada nedeljom u trgovinama

Biznis 10. jan 202011:06 > 11:11
Izvor: N1

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić doneo je rešenje o formiranju radne grupe, čiji zadatak je da razmotri sve aspekte eventualne zabrane rada nedeljom trgovinskih objekata.

Radna grupa će napraviti analizu efekata primene odluke o zabrani rada nedeljom u državama Evropske unije koje su se odlučile za taj potez, ali će u obzir biti uzeti i različiti alternativni modeli, navodi se u saopštenju Ministarstva.

POVEZANE VESTI

Dodaje se da eventualna odluka o zabrani rada nedeljom mora biti pravno utemeljena, kako Srbija ne bi ponovila greške nekih drugih država, gde je, kao na primer u Hrvatskoj, takvo rešenje bilo predmet spora pred ustavnim sudom.

Ministarstvo navodi da će uraditi sveobuhvatno istraživanje u koje će biti uključeni trgovci, dobavljači, potrošači i radnici u trgovini.

„Jer, eventualna zabrana rada trgovinskih objekata nedeljom ne sme biti politička odluka, već rezultat dijaloga o traženju najboljeg rešenja, u kome će u obzir biti uzeti ekonomski interesi trgovaca i potrošača, kao i socijalni položaj radnika zaposlenih u trgovini“, zaključuje se u saopštenju.