Tramp u Davosu govorio o uspesima američke ekonomije, ni reč o klimi

Biznis 21. jan 202018:26 > 18:46
N1

Sve oči sveta su uperene u Davos. I zvanično je počeo Svetski ekonomski forum u doba usporavanja rasta i poziva na raspravu zbog klimatskih promena. Na dan kada ga kod kuće čeka početak odlučivanja o mogućem opozivu, u Davosu je govorio Donald Tramp. Uspeh američke privrede pod njegovom vladom, nazvao je modelom koji treba da sledi ceo svet i odbacio upozorenja ekoloških aktivista koje je nazvao "večnim prorocima katastrofe".

Predsednički helikopter sleteo je u Davos, a sam Tramp ojačan je rezultatima američke ekonomije koji su učvršćeni uprkos ekonomskoj krizi.

Veličanje njegovog modela ekonomije bila je i okosnica govora, u kojem je na pijedestal stavio i rekordno nisku nezaposlenost i rast berzi, jačanje srednje klase, kao i trgovinske sporazume s Kinom, Kanadom i Meksikom.

„Ovi sporazumi predstavljaju novi model trgovine za 21. vek. Sporazumi koji su pošteni, recipročni i koji prioritet daju potrebama radnika i porodice“, rekao je on.

POVEZANE VESTI

U godini kada je pitanje klimatskih promena na vrhu agende Svetskog ekonomskog foruma, Tramp čak nije ni upotrebio reč klima. Govorio je o američkoj energetskoj samostalnosti, hvalio najčistiju američku vodu i vodu i poručio: „Ovo nije vrijeme za pesimizam. Ovo je vrijeme za optimizam. Ali, kako bi bili spremni za budućnost, moramo odbaciti večite proroke sudnjeg dana i predviđanja o apokalipsi“.

Ti koji zvone na uzbunu, kaže Tramp, radikalni su socijalisti koji uvek traže istu stvar – apsolutnu moć kako bi dominirali, menjali i kontrolisali svaki aspekt naših života.

Poruka je usmerena preko okeana, prema svojim Demokratskim suparnicima. Ali, čuli su je i svetski i biznis lideri, ali i Greta Tunberg koja je Trampa slušala iz publike. Prošle godine je ovde govorila – kako nam kuća gori.

„Rekla sam da želim da paničite. Upozorena sam da je govoriti ljudima da paniče oko klimatske krize opasna stvar. Ali, ne brinite, u redu je, verujte mi, radila sam to i ranije i mogu vas uveriti da to ne vodi nikud“, rekla je ona.

A svoj sarkazam pojačala je izjavom, kako uprkos velikim obećanjima – emisije CO2 nisu smanjenje, iako se čini da su klima i okolna u ovom trenutku „vruće“ teme.