Privatizacija ili rasprodaja: Kuršumlijska banja otišla ispod cene – 72 € po kvm

Ekonomija 23. feb 202018:34 > 18:40
N1

Kuršumlijska i Vranjska banja, nekada u vlasništu PIO fonda, privatizovane su, a kupili su ih biznismeni bliski Srpskoj napredoj stranci, objavio je nedeljnik NIN. Privatizacija je omogućena promenom zakona, a kvadrat hotela prodat je ispod cene - za 72 evra. Iz vlade je naglašeno da se planira prodaja svih 27 banja u vlasništvu PIO fonda, zbog čega je Udruženje sindikata penzionera podnelo krivične prijave.

Čije su banje u Srbiji?

POVEZANE VESTI

Iz ruku PIO fonda u ruke biznismena bliskih Srpskoj naprednoj stranci – put je koji su prešle Vranjska i Kuršumlijska banja. Pojedinosti te kupoprodaje otkrio je novinar nedeljnika NIN, Vuk Cvijić.

„Imamo primer, za sada, da su Kuršumlijsku i Vranjsku banju kupila preduzeća koja su povezana sa vlašću. U jednom preduzeću, „Planinki“, su zapravo funkcioneri SNS, a drugo preduzeće „Milenijum“ je vezano poslovima sa vlašću i dobija najprofitabilnije poslove, poput Beograda na vodi“, navodi Vuk Cvijić.

A profitabilan je bio i ovaj posao, jer su ta dva preduzeća dobila banje po nižoj ceni od tržišne. Rezultat takvih prodaja, biće, tvrdi Cvijić, slabljenje penzionog fonda.

Uvod u privatizaciju banja, prema pisanju nedeljnika NIN, bila je promena zakona 2014. kada je Upravni odbor (UO)  PIO fonda smanjen sa 21 na sedam članova, od kojih četiri postavlja Vlada Srbije. Tako stastavljen Upravni odbor  donosi odluku da se banje privatizuju, što je i ranije pokušavano, ali je UO uspevao da te odluke stopira.

Na sporne radnje upozoravao je i Valerijan Kadijević, pomoćnik direktora imovinskog sektora PIO fonda. Proces se završio tako što je dobio otkaz, a banje su, uprkos njegovom neslaganju privatizovane. U telefonskom razgovoru za N1 Kadijević je potvrdio te činjenice i naglasio da je ukazivao UO PIO fonda na sve nezakonitosti.

Predstavnici Udruženja sindikata penzionera Srbije podneli su krivične prijave protiv Upravnog odbora PIO fonda, pojedinačno.

Prema rečima Mihajla Radovića, člana udruženja, upozoravali su ih da je to protivustavno, a ovakvu prodaju banja smatra „dobrim plenom“.

„Zato ja i kažem da se radi o otimačini ovde, da se radi o plenu. To je taj prvi milion koji dobija čovek, koji je blizak određenoj stranci. On ga dobija kroz pare države. A ko je koristio naše banje? Koristili su ih RH centri, bolnice, znači država – i ona ih je dovela u ovo stanje“, ističe Radović.

Fond je bio vlasnik 27 banja, a plan države je da ih sve proda.