EBRD obezbedila milijardu evra podrške kao odgovor na širenje koronavirusa

Biznis 15. mar 202020:19 > 20:23
EBRD

Evropska banka za obnovu i razvoj donela je odluku da kao odgovor na krizu nastalu širenjem koronavirusa i obezbedi dodatnih milijardu evra podrške ekonomijama zemalja u kojima je angažovana I u koje investira, saopšteno je iz te finansijske institucije.

Kako se u saopštenju navodi, Upravni odbor EBRD odobrio je u petak hitni „paket solidarnosti“ u iznosu od milijardu evra, što je samo prvi korak pomoći, i banka je spremna da poveća podršku ako i kada to bude potrebno.

Paket solidarnosti pokazuje da EBRD ostaje otvorena za poslovanje i spremna je da deluje brzo i u skladu sa zahtevima, kao i da podrži svoje klijente i zemlje u kojima posluje, zahvaljujući snažnom osnovnom kapitalu i odličnim rezultatima postignutim tokom prethodnih godina, dodaje se u saopštenju.

„Deluje izvesno da će dešavanja imati neposredan uticaj na ekonomski učinak u regionima EBRD, ali za razliku od finansijske krize iz 2008. godine prema našoj proceni, moguć je brzi oporavak nakon zaustavljanja epidemije“, piše u saopštenju.