Genov: Popunjenost hotela najviše deset odsto

Biznis 16. mar 202015:19 > 15:24
Pixabay

Direktor Poslovnog udruženja hotelijera i restoratera Srbije (HORES) Georgi Genov rekao je da je popunjenost kapaciteta u hotelima najviše do deset odsto i da će posle zdravstvene krize zbog koronavirusa krenuti agresivna turistička kampanja kako bi se Srbija vratila na turističku mapu sveta.

On je za Betu rekao da je u kontaktu sa Evropskom asocijacijom hotelijera i da je slična popunjenost hotela i u Evropi, a da je u Srbiji najgora situacija u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

„U javnosti cirkuliše pomalo zbunjujuća informacija da u vanrednoj situaciji hoteli moraju da rade iako nemaju gostiju što nije tačno, radiće kada imaju goste“, rekao je Genov.

On je kazao da je na današnjem sastanku sa vršiocem dužnosti direktora Turističke organizacije Srbije (TOS) Marijom Labović dogovoreno da će zajednički pratiti situaciju i planirati naredne korake u intenziviranju promotivne kampanje, kako u digitalnim, tako i u tradicionalnim medijima.

TOS je napravio preraspodelu sredstava za promotivne aktivnosti u zemlji i inostranstvu, a u ovom trenutku te aktivnosti su svedene na minimum kao i u drugim državama članicama Evropske turističke komisije.

Genov je rekao da je hotelima prosleđeno uputstvo o načinu zaštite kako radnika, tako i gostiju i da u hotelima ima dovoljno sanitetskih sredstava, ali da je nabavka zaštitne opreme otežana. 

Prema nezvaničnim informacijama, hoteli na Staroj planini su puni, jer „ljudi beže na vazduh“, ali hotelijeri to demantuju. 

Šef recepcije hotela „Stara planina“ Milan Minić rekao je za Betu da hotel ima 140 soba i da je do juče bilo popunjeno 100, ali su gosti iz 50 soba otišli, a preostali idu za dva-tri dana. 

„Za sutra i prekosutra nemamo ni jednu rezervaciju, a nekoliko rezervacija za bugarske turiste je otkazano“, rekao je Minić.

U Srbiji je zbog širenja koronavirusa proglašeno vanredno stanje na teritoriji cele zemlje.

Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u blogu uživo, kao i na posebnoj stranici Koronavirus.