Nemačka kompanija koja radi na vakcini demantuje navode da je vlada SAD kupuje

Biznis 16. mar 202019:50 > 19:53
REUTERS/Andreas Gebert

Nemačka biofarmaceutska kompanija KjurVak (CureVac) koja je odmakla u koracima za pronalazak vakcine protiv koronavirusa negirala je danas navode da vlada SAD želi da je kupi.

Nemački list Velt am zontag objavio je u nedelju, pozivajući se na neimenovane izvore iz vlade Nemačke, da je sada bivši generalni direktor KjurVaka Danijel Meničela početkom marta bio na sastanku američkog predsednika Donalda Trampa sa ljudima iz farmaceutske industrije.

Već 11. marta biofarmaceutska kompanija iz Tibingena saopštila je da Meničela više nije njen generalni direktor, ne dajući nikakvo obrazloženje zbog čega.

POVEZANE VESTI

Velt am zontag je naveo da je Tramp ponudio KjurVaku pozamašnu sumu novca da otkupi tu kompaniju ili njenu tehnologiju i time pravo da se sad već izgledna vakcina protiv koronavirusa proizvodi samo za tržište SAD.

Kompanija KjurVak je na Tviteru potvrdila da je bila na sastanku s Trampom 2. marta, ali da su medijski navodi o ponudi Vašingtona netačni.

„KjurVak od američke vlade ili povezanih entiteta nije dobio ponudu pre, tokom ili posle sastanka radne grupe u Beloj kući 2. marta“, napisala je kompanija iz Tibingena na Tviteru.

Medijske navode o ponudi KjurVak je nazvao „spekulacijom“ i saopštio da je radio na razvoju vakcine i da je bio u kontaktu sa globalnom alijansom Koalicija za pripremljenost na epidemiju „i mnogim drugim organizacijama i vladama širom sveta“.

Firma je odbacila „navode o ponudama za kupovinu kompanije ili njene tehnologije“, ali to nije smanjilo interesovanje za tu priču.

Nemački ministar zdravlja Jens Špan izjavio je da prodaja kompanije iz Tibingena ne dolazi u obzir, dok je ministar ekonomije Peter Altmajer kazao da „Nemačka nije na prodaju“.

Na novinarsko pitanje da li su tačni navodi da su SAD pokušale da preuzmu kompaniju za veliku sumu novca, ministar unutrašnjih poslova Nemačke Horst Zehofer rekao je juče da „može da kaže jedino da je više puta čuo od članova vlade da je to tačno“.

S druge strane, američki ambasador u Nemačkoj i vršilac dužnosti direktora nacionalne obaveštajne službe SAD Ričard Grenel opovrgao je pisanje Velt am Zontaga i drugih medija, rekavši kratko da „ta priča nije istinita“.

Zaraza koronavirusom do sada je potvrdjena kod blizu 180.000 osoba širom sveta, a od bolesti Kovid-19 koju on izaziva umrlo je više od 7.000 ljudi.