Carić: Kome su smanjeni prihodi, da prihvati moratorijum

Biznis 25. mar 202014:32 > 14:34
Izvor: N1

Prihvatiti zamrzavanje otplate kredita u naredna tri meseca ili ne? Dilema pred kojom su svi koji duguju banci. Posebno jer će, zbog činjenice da će se i tokom moratorijuma kamate obračunavati, pa kasnije obračunati iznos rasporediti na preostale rate, mesečne obaveze biti nešto uvećane.

Slavko Carić, predsednik IO Erste Banke, kaže da će prema računici bankara, rata prosečnog stambenog kredita porasti za tri do četiri evra. Bilo da se radi o firmama ili pojedincima, njegov savet je da oni kojima nisu smanjeni prihodi nastave da otplaćuju obaveze. Ako su im, pak, prihodi smanjeni – moratorijum je kaže, dobra mera da se oslobode plaćanja obaveza u naredna tri meseca i tako poprave sopstvenu finansijsku situaciju.

“Mera im omogućava da nemaju odliv para koji bi išao na plaćanje rata. Svako kome je smanjen prihod, preporuka je da prihvati (moratorijum). Ko je ostao sa svim prihodima, više mu se isplati da nastavi da servisira”, kaže Carić.

“To je pitanje likvidonosnog opstanka. Ako imaš dovoljno prihoda plaćaj ako imaš dovoljno.“

Dodaje i da će mera sigurno uticati na prihode banaka, ali da banke imaju dooljno novca da mogu da podnesu zastoj u otplati kredita, te da samim tim i štedni ulozi nisu u pitanju.

“Ovih devedeset dana prestanka plaćanja neće napraviti nikakav kritičan problem za bankarski sektor. Likvidnost će ostati na zadovoljavajućem nivou”, kaže Carić.

Kad je reč o Uredbi vlade o isplati penzija, njegov savet je da penzioneri, koliko je god mouće, koriste bezgotovinsko plaćanje. Kaže da je će se u banci maksimalno potruditi da što pre pošalju svim penzionerima novac na kućnu adresu, ali da ne može da obeća koliko će vremena biti potrebno.

Dodaje da banke nisu ni ljudski ni tehnički ekipirane da u veoma kratkom roku pripreme u kovertama novac za sve penzionere, kao i da mora da se ima na umu, pre svega, higijenska bezbednost zaposlenih.

Sve informacije pročitajte u našem blogu uživo i na stranici Koronavirus.