Moratorijum na kredite: Buduće rate biće uvećane za deo kamate u zastoju

Biznis 26. mar 202017:31 > 17:37
Izvor: N1

Banke i davaoci lizinga u Srbiji bili su u obavezi da dužnicima ponude zastoj u otplati obaveza, takozvani moratorijum. Narodna banka Srbije usvojila je i propise o zastoju u odlaganju kredita u naredna tri meseca radi očuvanja finansijske stabilnosti u uslovima mogućih rizika zbog vanredne zdravstvene situacije u zemlji.

Kakvi su uslovi za građane koji se odluče za moratorijum na otplatu svog kredita, za InfoBiz govorio je Nenad Bungin, član izvršnog odbora Vojvođanske banke.

POVEZANE VESTI

Ako prihvataju moratorijum otplate kredita građani ne moraju da urade baš ništa, jer će im se automatski aktivirati zastoj. Ako ne prihvataju dovoljno je recimo da odu na sajt banke i da popune formular u kojem se izjašnjavaju da ne prihvataju i da nam pošalju elektronskim putem, naglasio je Nenad Bungin član Izvršnog odbora Vojvođanske banke.

Iz Vojvođanske banke tvrde da uslovi otplate kredita ostaju isti. Međutim, postavlja se pitanje uračunavanja kamata na te rate…

„Uslovi iz ugovora ostaju potpuno isti. Moratorijum kao zastoj znači da se faktički prenosi deo kamate na buduće rate. Dakle, da, rate će u budućnosti biti uvećane za taj deo kamate koji je sada u zastoju. Ali imaju reprezantativni primer na sajtu Narodne banke i na sajtovima banaka i mogu da vide kolike će im rate zapravo biti“, naveo je gost N1.

Kako stariji od 65 da dobiju penzije?

Na pitanje kako fukcioniše podizanje penzija, kaže: „Ovo je nova dimenzija društvene odgovornosti i treba svi da razumemo da naši sugrađani stariji od 65 godina ne mogu da izlaze iz kuće i sve banke su aktivne u tome da nađu načine kako da im se dostave penzije. Banka je propisala set pravila kojima se reguliše da ljudi od poverenja mogu dostavljati penzije. To znači da penzioner osobi od poverenja daje ovlašćenje i da ta osoba umesto njega podiže penziju. S druge strane, oni toj osobi od poverenja mogu dati i karticu, i ima još jedna opcija, a to je dostava poštom“.

„Depoziti su stabilni, imamo čak i povećanje depozita“

Zbog vanrednog stanja i privreda je u problemu. Upitan da li je bankarski sektor spreman da nakon svega ovoga pomogne privredi, gost InfoBiza kaže da je bankarski sektor u ovim okolnostima izuzetno likvidan. „Kurs je stabilan i nema nikakvih indicija bilo kakve nestabilnosti. Bankarski sektor i Vojvođanska banka apsolutno smo spremni da pomognemo privredu“, odgovara.

Na pitanje da li su štedni ulozi bezbedni, kaže da su prvih dana „imali nešto povećanja podizanja štednih uloga, što je u ovim okolnostima normalno“.

„Podizanja su sada ušla u neke normalne tokove, Narodna banka je uložila napore da obezbedi likvidnost deviznih depozita. Dinarska likvidnost nijednog momenta nije ugrožena. U tom smislu i depoziti su stabilni, imamo čak i povećanje depozita“, zaključuje Bungin.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.