Mali: Usvojen rebalans budžeta, kao i detaljnije objašnjenje isplate 100 evra

Biznis 24. apr 202016:20 > 16:56
Tanjug/Dragan Kujundžić

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da su na sednici Vlade Srbije usvojena tri važna dokumenta - rebalans budžeta za 2020. godinu, uredbu koja detaljnije objašnjava isplatu 100 evra svim punoletnim građanima Srbije koji izraze želju da dobiju novac i uredbu koja se odnosi na ugovor između Vlade Srbije i poslovnih banaka.

Rebalans budžeta, rekao je Mali, u potpunosti sadrži sve elemente i celokupan iznos ekonomske pomoći od 5,1 milijarde evra.

„Sav novac, sva pomoć koja je obećana, nalazi se u rebalansu budžeta i na takav način zaokružujemo regulativni okvir koji se odnosi na podršku i pomoć našoj privredi i našim građanima“, rekao je ministar finansija.

Mali je naveo da je projekcija rasta BDP-a u rebalansu budžeta minus 1,8 odsto.

„Gledaćemo da budemo još bolji od projekcije koju je dao MMF, minus 3. Mi idemo sa minus 1,8, dakle ubedljivo najniža stopa pada ili najviša stopa rasta naše ekonomije u odnosu na sve zemlje u Evropi“, rekao je on.

Dodao je da je projekcija MMF za rasta srpske ekonomije u 2021. godini 7,5 odsto.

„Projekcija deficita u rebalansu budžeta je 6,9 odsto, a učešća javnog duga u BDP-u ispod 60 odsto“, naveo je on.

Kako da se prijavite za isplatu 100 evra

Siniša Mali je objasnio da prijava za isplatu 100 evra kreće 15. maja i trajaće do 5. juna.

POVEZANE VESTI

Ministar je ponovio da svi penzioneri i svi oni koji primaju novčanu socijalnu pomoć 100 evra dobijaju automatski i isplata za njih kreće 15. maja.

Govoreći o proceduri za građane koji žele da se prijave za isplatu 100 evra, Mali je rekao da je ona veoma jednostavna.

„Ne zahteva više od jednog minuta vašeg angažmana. Na dva načina mogu građani da se prijave – preko portala Uprave za trezor ili preko kol centra. U oba slučaja ostavljate četiri podatka – ime i prezime, JMBG, broj lične karte i birate banku u kojoj želite da se uplata izvrši. Ako nemate račun, recite u kojoj banci želite da ga otvorite i mi ćemo ga otvoriti i uplatiti 100 evra“, objasnio je ministar.

Govoreći o tome zašto je došlo do promene u proceduri, Mali je rekao da „već nedeljama traje kampanja pojedinih tajkuna da ne treba svi da dobiju novac“.

Kad je reč o ugovoru sa poslovnim bankama, Mali je rekao da je njime garantna šema od dve milijarde evra potpuno pravno uređena i da je novac već na rapolaganju preduzetnicima.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.