Đorđević: Obaveza poslodavca da spreči rizike kojima su zaposleni izloženi

Biznis 28. apr 202011:49 > 11:53
Tanjug / Dragan Kujundžić

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da je osnovna obaveza poslodavaca da spreče rizike kojima su zaposleni izloženi, uvođenjem mera bezbednosti i zdravlja na radu, saopštio je njegov kabinet.

Đorđević je povodom Dana bezbednosti i zdravlja na radu u Srbiji, istakao da to uključuje bezbedne metode rada, bezbednu opremu za rad, odgovarajuća sredstva i opremu za ličnu zaštitu na radu i informacije, obrazovanje i obuku zaposlenih.

„U vreme ove teške situacije u našoj zemlji, posebno želim da apelujem na sve poslodavce da primenjuju sve propisane mere Vlade Srbije i time zaštite svoje zaposlene od zaraze koronavirusa“, rekao je ministar.

On je istakao i da bezbednost i zdravlje na radu predstavljaju procedure i pravila koja pospešuju poslovanje, doprinose povećanju produktivnosti i unapredjuju kulturu rada kod zaposlenih.

Đorđević je dodao da Vlada, poslodavci i radnici moraju aktivno učestvovati u obezbeđivanju bezbednog i zdravog radnog okruženja kroz sistem definisanih prava, odgovornosti i dužnosti, gde se najveći prioritet daje principu prevencije.