Vučić "apsolutno siguran" da će Srbija po visini rasta BDP-a biti prva u Evropi

Biznis 01. maj 202011:44 > 11:51
Tanjug / Zoran Žestić

Predsednik Srbije Alekdandar Vučić izjavio je da je apsolutno siguran da će Srbija ove godine po visini stope rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) biti prva zemlja na evropskom kontinentu i jedna od najboljih zemalja u celom svetu.

Vučić je, posle razgovora sa kineskom ambasadorkom Čen Bo, rekao da su zvanični podaci pokazali da je Srbija u prvom kvartalu imala rast od pet odsto BDP, a da veruje da će i drugi kvartal, iako u aprilu ništa nije radilo, biti sa malim minusom, „a možda i ne, iako su procene bile minus sedam, osam odsto“.

Vučić je izneo i nadu da bi Srbija, ukoliko se bude ponašala odgovorno, mogla ovu godinu da završi i bez negativnog rasta privrede.

On je najavio da će narednih dana biti orgnizovana video konferencija „17 plus 1“ zemalja centralne i istočne Evrope i Kine, a poseban deo će se ticati zdravstva i tu će učestvovati ministar Zlatibor Lončar.

„Veoma sam zadovoljan razvojem naših odnosa i molim vas da predsedniku Si Đinpingu prenesete pozdrave i poruku da ga očekujemo u Srbiji“, rekao je Vučić i posebno zahvalio komapnijama Hbis i Ziđin koji „drže istok Srbije“.

On je naglasio i da je Srbiji ponuđeno da bude počasni partner EXPO u Šangaju u novembru, što je sa zadovoljstvom prihvatio.

Vučić je rekao da je Srbija 2019. godine imala spoljnotrgovinsku razmenu sa Kinom od 2,8 milijardi dolara, što je za 25 odsto bolje nego 2018. godine, dok je za prva tri meseca ove godine zabeležen rast od skoro 230 odsto.

Čen Bo je rekla da se Srbija i Kina, uz vođstva predsednika Vučiuća i Si Đinpinga, rame uz rame bore protiv COVID-19, zbog čega je doneta odluka da se produži boravak medicinskih stručnjaka iz Kine u Srbiji.

„Verujem da su Kina i Srbija, ne samo partneri, u zajedničkoj borbi protiv virusa, već i partneri na putu ekonomskog oporavka, rekla je Čen Bo.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.