Podzemne garaže u Novom Sadu gradiće koncesionar, opozicija pita zašto kad grad ima para

Biznis 08. jun 202014:41 > 19:02
N1

Odbornici Skupštine Grada Novog sada na današnjoj sednici, između ostalog, raspravljaju i o koncesiji za izgradnju javnih u garaža u Novom Sadu. Opozicione stranke u tome vide odluku štetnu po javne finansije grada.

Za opoziciju je, kako kažu, sporno to što se grad koji se hvali suficitom u budžetu i koji u banci drži oročene tri i po milijarde dinara, u izgradnju javnih garaža ne investira sam. Opozicija je stava da bi grad mogao i morao sam da izgradi garaže, jer bi se tako sav prihod od te profitabilne branše slivao u gradsku kasu.

Još jedna od zamerki opozicije jeste i stavka iz ugovora koja kaže da će, nakon izgradnje planiranih garaža, 565 parking mesta koja se trenutno nalaze u ulicama koje okružuju buduće objekte, biti dostupno isključivo stanarima i osobama sa invaliditetom.

Opozicija u tome vidi zaprava smanjenje parking mesta i postavlja pitanje zbog čega se na taj način izlazi u susret privatnom konzorcijumu sastavljenom od austrijske firme „Best-in“ iz Beča i novosadske građevinske kompanije „Inobačka“ koja u gradi više stambenih zgrada na vrednim lokacijama u gradu.

Veljko Krstonošić iz DS-a kaže da ako bi jednom rečju morao da opiše naprednjačku vlast u Novom Sadu, onda je to afera.

„Afera je i ova današnja sednica budući da se na njoj odlučuje o koncesiji za četiri garaže. Mi smo više puta ponavljali da u Novom Sadu nije izgrađeno nijedno parking mesto, a kamoli jedna garaža, a evo vidimo da na poslednjoj sednici daju koncesiju na 43 godine da se grade nova parking mesta, odnosno podzemne i nadzemne garaže“, navodi on.

Đurađ Jakšić iz SRS-a mišljenja je da je investiranje u javne garaže izuzetno profitabilan posao, koji ne sme biti predat u ruke privatniku, ma ko to bio.

„I mišljenja smo da Novi Sad treba sam da ih finansira, jer bi na taj način rešio dugogodišmnji problem i samim tim omogućio ogroman prihod dugoroično u budžet grada Novog Sada“, poručuje Jakšić.

Gradonačelnik Miloš Vučević, s druge strane, ističe da je gradska vlast ovom odlukom uštedela 22 miliona evra. Izgradnja javnih garaža u užem centru grada, prema njegovoj oceni, rešava trenutno najveći problem Novosađanja, a to je nedostatak parking mesta. Priom će, kako kaže, ukidanje parking mesta na ulici omogućiti da se proširi pešačka zona.

Garaže se daju u koncesiju na 40 godina, plus tri godine predviđene za njihovu izgradnju, a grad će nakon 13 godina početi da dobija koncesioniu naknadu od 10 odsto, i sve vreme će nadzirati proces izgradnje, objašnjava gradonačelnik.

„Sa ovim danas predlogom sa kojim izlazimo pred odbornike Skupštine grada, mislim da pravimo jednu revoluciju u gradu. Po prvi put se približavamo da krećemo u izgradnju javnih podzemnih garaža i najveće nadzemne garaže. Da idemo na koncesiju i da time ne opterećujemo budžet grada. Stvrano mislim da je bolje da ne vadimo tri milijarde (dinara) iz budžeta na garaže, nego da radimo kao što rade i Beč, i Zagreb, i Ljubljana, i Budimpešta, i Čikago, i ne znam koji hoćete grad na svetu. I za takve stvari nema potrebe da vadite pare iz budžeta. Priča da je neko imao suficit, a nije hteo da potroši – taj suficit nam je raspoređen na druge projekte“, navodi Vučević.

Među više od 60 tačaka na dnevnom redu današnje sednice, prvi čovek Novog Sada izdvojio je još dve značajne. Prva je prodaja Radničkog univerziteta koji je pre 20 godina izgoreo u požaru. Zgrada će najverovatnije postati poslovni prostor, a Vučević javnu licitaciju očekuje već u julu.

Druga tačka se tiče detaljne regulacije nastavka Bulevara Evrope koji će dovesti do planiranog četvrtog mosta preko Dunava koji je proglašen za projekat od nacionalnog značaja. Opozicija taj deo grada naziva „Novi Sad na vodi“, jer je na tom mestu planirana izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa. Nacrt plana međutim nije dobio saglasnost Voda vojvodine, jer je zakonom graditi u nebranjenoj zoni na samoj obali Dunava.

Vučević kaže da grad i dalje čeka odgovor od Ministarstva građevine i Ministarstva poljoprivrede, kao i da će u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka i Institutom „Jaroslav Černi“ raditi na poboljšanju plana, kako bi se ispunili uslovi Voda Vojvodine.