Hotelijeri predložili Vladi mere za preživljavanje krize, još čekaju odgovor

Biznis 27. jul 202014:15 > 14:20
Pixabay (ilustracija)

Hotelijeri i ugostitelji zbog pandemije koronavirusa beleže negativne rezultate u poslovanju, kao i niz finansijskih problema, dok je trenutno samo četiri odsto hotelskih smeštajnih kapaciteta u Beogradu popunjeno, ocenio je za N1 direktor Udruženja hotelijera i restoratera Srbije Georgi Genov.

Genov napominje da je neophodna dodatna intervencija države i direktna pomoć, kako bi ovi privredni sektori opstali i naglašava da je ovo udruženje uputilo i niz konkretnih predloga o tome koje mere Vlade bi bile najadekvatnije na koje za sada još uvek čeka konkretan odgovor.

„Ono što je najbitnije vezano je za fiskalnu politiku. Vi imate 12 zemalja koje su smanjile takozvani ‘PDV-kovid’, gde su smanjili PDV na 1, 2, 3 ili 5 procenata, tako da da smo mi zahtevali te mere. Druga mera odnosi se na parafiskalne takse, a da ne govorim o TV pretplati, koja se plaća, a gostiju nema, autorskim pravima… Vi sada imate novu uredbu koja je izašla pre koji dan vezana za uticaj hotela na zaštitu životne sredine, gde gostiju nema, a mi moramo da plaćamo tu taksu, koja je od 50.000 do 500.000 dinara. To su stvari koja treba rešiti. Drugo pitanje, koje je veoma bitno, to su krediti za likvidnost i obrtna sredstva. Odobrena je odluka i uredba kod Fonda za razvoj, međutim, još uvek nemamo rezultate da su hoteli dobili kredtna sredstva kako bi mogli dalje da nastave svoj rad“, objašnjava Genov.