NKD: Ministarstvo sporta da uvede kriterijume za finansiranje projekata

Biznis 27. jul 202014:38 > 14:41
N1

Nevladina organizacija Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) je od Ministarstva omladine i sporta zatražila da hitno, i to pre bilo kakvog oblika finansiranja programa ili projekata udruženja građana, obezbedi da svi konkursi za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata uključe obavezujuće kriterijume.

U saopštenju NKD traži da se visina projektnih sredstava određuje u odnosu na teritorijalnu pokrivenost koju predviđa projekat ili program, da postoji obaveza Ministarstva da se obezbedi finansiranje projekata na celoj teritoriji Srbije, kako bi se izbegla dominacija udruženja iz Beograda, a da visina odobrenih sredstava mora biti u skladu sa organizacionim kapacitetima udruženja.

Predlaže se i obavezujuća provera zakonitosti funkcionisanja udruženja čiji su projekti odabrani za finansiranje, kako bi se izbegle situacije u kojima Ministarstvo omladine i sporta finansira udruženja koja su u prekršaju zbog nepodnošenja finansijskih izveštaja državi, kao što je to slučaj sa jednim brojem dobitnika upravo završenog konkursa.

Zahteva se i obaveza kontrole i provere ko stoji na čelu udruženja koja su dobitnici sredstava, da bi se izbegle situacije na kojima isto ovlašćeno lice na konkursu vodi više udruženja, ponekad i fiktivnih.

Koalicija ukazuje i na činjenicu da Ministarstvo omladine i sporta, kroz svoje konkurse, favorizuje mlade iz Beograda u odnosu na ostatak Srbije i zaključuje da se ove godine ponavlja ista priča.