Svetski turizam zbog koronavirusa izgubio 320 milijardi dolara

Biznis 28. jul 202019:42 > 20:02
Ilustracija

Svetski turizam je zbog pandemije koronavirusa u prvih pet meseci 2020. izgubio 320 milijardi dolara, u poređenju sa istim periodom prošle godine, saopštila je Specijalna agencija UN za turizam (UNWTO).

„To je trostruko veći gubitak za međunarodni turizam nego tokom svetske ekonomske krize 2009. godine“, ocenila je ta organizacija UN, sa sedištem u Madridu.

Broj međunarodnih turista je od januara do maja ove godine opao za 56 odsto, u odnosu na isti period 2019. godine, odnosno za 300 miliona turista, navela je UNWTO.

„Ovi poslednji podaci su jasno istakli važnost ponovnog pokretanja turizma, i to što pre to bude bilo bezbedno. Dramatičan pad međunarodnog turizma doveo je u rizik od opstanka milione domaćinstava koji zavise od turista, uključujući i zemlje u razvoju“, ocenio je generalni sekretar UNWTO, Zurab Pololikašvili.

Ova agencija UN istovremeno primećuje postepeno i oprezno poboljšavanje situacije, naročito na severnoj hemisferi, posle delimičnog otvaranja granica unutar Šengen zone EU 1. jula. No, uprkos tome, indeks poverenja UNWTO pao je na rekordni nivo, i za period od januara do aprila ove godine, ali i za izglede za maj-avgust.

Mnoge članice Stručnog turističkog panela UNWTO očekuju da međunarodni turizam počne da se oporavlja u drugoj polovini godine, dok neki smatraju da će to biti tek u prvoj polovini sledeće godine.

Kao najveće probleme za ponovno buđenje turizma eksperti navode činjenicu da su mnoge granice i dalje zatvorene, i da su na snazi putničke restrikcije, dok su SAD i Kina, velika turistička tržišta, i dalje u zatišju, i da svet još nije prevazišao strah od novog jačanja koronavirusa, i eventualno novih policijskih časova i karantina.

Ono što, takođe, brine turiste je i nestabilna globalna ekonomska situacija, i najave da bi ona dodatno mogla da se pogorša u narednim mesecima, zaključuje UNWTO.

Sve o koronavirusu čitajte u našem BLOGU UŽIVO i na stranici Koronavirus.