Indijci na privremenom radu u Srbiji traže plate koje im duguju i povratak kući

N1

Tridesetak radnika iz Indije, koji već godinu rade u Srbiji na izgradnji građevinskih objekata, angažovanih preko firme GP Nikolić iz Kraljeva, protestovalo je ispred Osnovnog suda u Kraljevu, zahtevajući da im se isplate zaostale zarade. Kažu da im se u proseku duguje između 1.500 i 2.500 evra, i da zbog toga ne mogu da se vrate.

Grupa radnika noseći transparente, okupila se kako bi javno izneli svoj problem. Radnici su prošle godine došli iz Indije kako bi radili na većim građevinskim projektima u Srbiji, koje je dobila firma GP Nikolić. Ali, kažu da su u problemu, jer nemaju novac da bi se vratili kući.

„Naši poslodavci su nam sve vreme govorili kako nemaju novac za isplatu plata, i da moraju da nastave sa radom, ili nećemo biti isplaćeni. Baš tako su nam rekli. A duguju nam za četiri meseca, a mi od juna ne radimo“, rekao je Bubalan Danapali, građevinski inženjer.

Prema njegovim rečima, jedna grupa od stotinak radnika se u januaru vratila u Indiju, a da su ovi koji su se okupili na protestu, ostali u Srbiji.

„Hoćemo zaostale plate i avionske karte, kako bi se vratili u Indiju“, priča Bubalan, napominjući da navodno tri dana nisu ništa pojeli.

Nina Nikolić, vlasnika firme GP Nikolić odgovorila je da imaju veliku grupu ljudi koji su otkazali ugovore u februaru i martu ove godine i da oni od tada praktično ne rade.

„Svi su i dalje na našem trošku. Žive kod nas, hranimo ih i šaljemo kod lekara. Letovi za Indiju ne saobraćaju već duže vreme. Čim se otvore, poslaćemo ih kućama, o našem trošku kao što smo i prethodno radili. Sve radimo u skladu sa njihovim ugovorima“, navela je Nikolić.

Prema rečima radnika oni su formalno zaposleni u američkoj firmi „IDEA Capital LLC“, ali je ta firma samo posrednik, jer su indijski državljani ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji upućeni na rad kod srpske firme „Nikolić doo“ iz Kraljeva.