Prodaja ili "rasprodaja" – SC i deo Beograđanke nude po cenama ispod procenjenih

Biznis 04. avg 202016:58 > 19:42
Izvor: N1

Grad Beograd objavio je novu prodaju. Ovoga puta na listi se ponovo našao Sava centar, ali i Beograđanka. Kao glavne razloge za takav potez, gradski čelnici navode - dugovanja i poslovanja sa velikim minusom, koji u oba slučaja idu na teret gradske kase. Ipak, ostaje nejasno zbog čega se objekti nude po daleko nižim cenama od procenjenih?

POVEZANE VESTI

 U čijim rukama će završiti čuveni beogradski simbol Sava centar? Sa prodajom se počelo još 2016, kada je Gradski zavod za veštačenje procenio da zdanje na Novom Beogradu vredi 108 miliona evra. Uprkos tome, gradski čelnici su za prodaju tražili upola manje. Slično je bilo i 2017. godine, kada je zabeležena još jedna neuspela prodaja. Ipak, zamenik gradonačelnika Goran Vesić izlazi s novom ponudom.

„Kupac će morati da plati najmanje 27,4 miliona evra koliko iznosi početna cena, ali će morati i da se obaveže da će u roku od pet godina, uloži najmanje 50 miliona evra u rekonstrukciju čuvenog kongresnog centra“, rekao je Vesić.

A da li je cena čuvenog kongresnog centra, ipak potcenjena? Jer iako je „Delta holding“ biznismena Miroslava Miškovića, poslednjih godina nekoliko puta nudio i više novca nego što je Grad tražio, vlasnik Sava centra nije i postao. Iako, gradski čelnici kao razlog prodaje uglavnom navode dugovanja i poslovanje sa „debelim“ minusom, pojedini stručnjaci kažu da je po sredi nešto drugo.

„Nikako mi nisu prihvatljivi razlozi da Beograd nema dovoljno novca da uloži u rekonstrukciju i mislim da je to priča za malu decu i da novca uvek ima, pošto vidim da ovih dana kipi na sve strane i meni to nekako izgleda da tu nisu baš do kraja čista posla… Zato što pratim Sava centar prilično dugo i znam kolika je bila ranije cena, kako se to nameštalo – spuštalo, niko nije bio zainteresovan, odnosno jeste, pa nije, bojim se da će i ovaj simbol Beograda završiti kao i mnoge druge fabrike Srbije u nekim tajkunskim rukama za male pare“, ocenjuje Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta.

Na spisku za prodaju ovoga puta našla se i Beograđanka. Zbog toga što, kako je rečeno, pravi velike gubitke, Grad Beograd je krajem jula na porodaju stavio deo objekta, po početnoj ceni od 20,6 miliona evra. Međutim, iako je procena da je cena niska, zaiteresovanih za sad nema.

„Mi smo imali taj dodatni paradoks da je sve pod velom neke netransparentnosti, tako da se i na javnom otvaranju ponuda nije pojavila ni komisija koja je te ponude trebalo da otvori. Oni prvo uništavaju te objekte, iz njih isisavaju svu vrednost koja je u njima postojala samom izgradnjom, samom lokacijom i kada su oni toliko uništeni onda oglašavaju da ih prodaju i ta cena bude mnogo manja nego što ti objekti zapravo vrede“, tvrdi Dobrica Veselinović iz Inicijative Ne davimo Beograd.

Prodaja Sava centara i Beograđanke ispod cene prema oceni stručnjaka je nedopustiva. Jer, kako kažu, državi bi bilo bolje da nađe strateškog partnera sa kojim bi ušla u javno-privatno vlasništvo, što bi zadržalo realnu cenu, ali i namenu objekata.