PSS: Poslovanje Telekoma je kontroverzno, a budućnost neizvesna

Biznis 28. avg 202016:16 > 16:27
Izvor: N1

Telekom je osnovan kao akcionarsko društvo u kome država poseduje 58,11% vlasništva dok mali akcionari, tj. zaposleni, bivši zaposleni i ostali građani Srbije imaju udeo od 21,89% odnosno 20% sopstvenih akcija. Oni trenutno nemaju pravo glasa, kaže Branislav Jorgić, predsednik Resornog odora za ekonomiju i finansije Pokreta Slobodna Srbija. Taj pokret smatra da bi, "u cilju spasavanja Telekoma, trebalo odustati od daljeg povećanja duga kroz emisiju korporativnih obveznica".

POVEZANE VESTI

 Na predstojećoj vanrednoj sednici Skupštine Telekoma, podseća u saopštenju, predstavnik države doneće odluku o dodatnom zaduženju te kompanije za 200 miliona evra, a po osnovu emisije obveznica namenjenih profesionalnim investitorima.

„Budući da emisija nije javna, obveznice se izdaju bez prospekta te se odmah nameće pitanje zbog čega emisija nije javna i zašto građani Srbije neće moći da kupe te obveznice na slobodnom tržištu. Odgovor je jednostavan: javnu emisiju mora da prati prospekt u kom bi rukovodstvo Telekoma imalo obavezu da obelodani svoje poslovanje i planove za budućnost. Međutim, u ovom trenutku je poslovanje Telekoma kontraverzno, a budućnost neizvesna. Pored već postojećeg zaduženja u iznosu od 1,15 milijardi evra, novo zaduženje Telekoma od 200 miliona evra, uz obrazloženje da će se nova sredstva koristiti za vraćanje dospelih obaveza, svedoči o tome da je Telekom ušao u zonu nelikvidnosti“, kaže Jorgić.

Novim zaduživanjem od 200 miliona evra stvara se, kako navodi, realna opasnost da Telekom pređe iz zone nelikvidnosti u zonu nesolventnosti, tj. stanje kada više neće moći da izmiruje svoje obaveze.

„Ako se to desi, banke će, kao poverioci, u cilju naplate svojih potraživanja preuzeti preostalu imovinu Telekoma, a malim akcionarima i državi ostaće samo bezvredne akcije. U cilju zaštite imovine malih akcionara i države, vlasnici Telekoma – a to su mali akcionari sa svojih 22% vlasništva i država sa 58% – trebalo bi da, zajedno ili pojedinačno, pokrenu postupak smene celokupnog rukovodstva Telekoma i iniciraju kontrolu izvršenih akvizicija pred Upravom za sprečavanje pranja novca“, kaže Jorgić.

Pokret Slobodna Srbija smatra da bi, u cilju spasavanja Telekoma kao kompanije od nacionalnog značaja, trebalo odustati od daljeg povećanja duga kroz emisiju korporativnih obveznica.

„Jedino ispravno rešenje je, pored smene kompletnog rukovodstva, izlazak na Berzu i prodaja 20% sopstvenih akcija na otvorenom tržištu kapitala. Te akcije ionako ničemu ne služe, a mogle bi doneti nov kapital Telekomu bez povećanja zaduženosti. Pozivamo predstavnike Beogradske berze i Komisije za hartije od vrednosti da, kao relevantne institucije, iznesu svoj stav o pitanju listinga Telekoma na Beogradskoj berzi“, navodi Jorgić u saopštenju.