Pomoć Crne Gore Montenegro Erlajnsu od 133 miliona evra

Biznis 11. sep 202010:08 > 10:10
AFP/Savo Prelević

Crnogorska vlada je ove godine za svog nacionalnog prevoznika izdvojila 133 miliona evra, kako bi pomogla u pokrivanju gubitaka izazvanih pandemijom koronavirusa, prenosi EX-YU Aviation.

Kako se navodi, Vlada Crne Gore je 21. jula Montenegro Airlinesu uplatila 10,4 miliona evra za kratkoročnu likvidnost kompanije, dok je dodatnih 25 miliona evra prosleđeno aviokompaniji 25. avgusta.

Krajem prošle godine, crnogorska vlada se obavezala da će dati 150 miliona evra svom nacionalnom prevozniku tokom šest godina.

U početku je ove godine trebalo da bude dodeljeno 66 miliona evra Montenegro Airlinesu.

Međutim, u svojim amandmanima na državni budžet u julu, vlada je samo ove godine za prevoznika odredila ukupno 133 miliona evra zbog pandemije koronavirusa.

Montenegro Airlines, koji upravlja flotom od samo četiri aviona i oslanja se na letnju turističku sezonu kako bi ojačao finansije, u prvih sedam meseci ove godine ostvario je pad prihoda od 80 odsto u odnosu na isti period prošle godine, kada je ta aviokompanija imala prihod od oko 30 miliona evra, a u prvih sedam meseci 2020. samo šest miliona evra.