Da li su jabuke iz Srbije čekale da se ministar slika? Đaković: To nije tema

Biznis 13. okt 202013:29 > 13:33
Shutterstock

Posle simboličnog ispraćaja srpskih jabuka u izvoz u Indiju prošle nedelje, na kojem je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao da i za vreme "druga Tite nismo izvozili jabuke u Indiju", Robert Čoban na Tviteru je regovao i obavestio javnost da su jabuke čekale kako bi neko od predstavnika vlasti došao da se fotografiše s njima pre puta na daleko tržište. Urednik časopisa "Agrobiznis" Goran Đaković ne veruje u te navode.

Robert Čoban, vlasnik izdavačke kuće “Color press group”, naime, za N1 kaže da ga je pre godinu dana direktor jedne od plantaža jabuka zamolio da ih spoji sa ambasadorima Indije, Egipta i još par zemalja da pokušaju izvoz jabuka na ta tržišta.

Kaže da je to i učinio jer ima kontakte, a ambasador Indije je uspeo da pronađe kupce, a prvi kontigent je bio spreman da krene još 28. avgusta.

Međutim, priča Čoban, tri dana ranije iz Ministarstva poljoprivrede su ih obavestili da posao ne može da se završi jer mora da se sačeka da se formira Vlada Srbije i da se ne zna ko će biti tu kao ministar prilikom isporuke jabuka i ko će da ih sačeka u Indiji.

POVEZANE VESTI

„Meni je sve to delovalo Montipajtonovski“, kaže Čoban i dodaje da je onda trebalo ceo posao da se odvije u septembru, ali da je dva dana pred događaj ponovo rečeno da se ne zna ko će se u ime ministarstva pojaviti i slikati s jabukama.

I tek kada je rečeno da će mandatar biti Ana Brnabić taj događaj se desio, priča Čoban.

On ocenjuje da je u pitanju „bizarni slučaj“, kao i da je moguće da su ispraćaj organizovali članovi kabineta, a ne sam Nedimović, ali da nažalost smatra da tako funkcioniše politika – da tržišna ekonomija se zaustavi da bi se skupilo nekoliko osoba koje će se slikati.

„To mi je zaista na naivou Monti Pajtona“, kaže Čoban i ističe da ovom poslu konkreno niti je ministarstvo, niti bilo ko drugi doprineo, već ambasaor Indije kog je spojio sa vlasnicima plantaža.

Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je potom da se o jabukama neće oglašavati dok ne vude formirana nova Vlada Srbije, a Branislav Nedimović u izjavi za Novu.rs šturo je prokomentarisao ovaj slučaj. “Žurim na sastanak. Ako imate nešto pametnije da me pitate, zovite me kasnije”.

Urednik časopisa „Agrobiznis“ Goran Đaković ocenjuje za N1 da je ceo slučaj „dobra reklama za jabuke, a loša za Roberta Čobana“ i da izgleda da se u ovom slučaju on „ogrešio“.

Kaže da je ministar Nedimović bio pre dve godine u Indiji. „I ja sam tada bio na Sajmu i naša državna delegacija se sastala sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva hrane Indije“, rekao je Đaković.

On ne smatra da je slikanje razlog zbog kojih je put jabuka u Indiju odlagan, već činjenica da je jabuka počela da se bere tek 20. avgusta, pa je malo verovatno da je trebalo da bude poslata već 28. avgusta, kako tvrdi Čoban.

Kaže i da Indija ne traži obojene sorte, već traži crvene sorte jabuka – crveni delišes koji se brao do pre 15 – 20 dana.

Ističe da je jabuke nemoguće bilo ubrati ranije, jer svaka pošiljka mora da bude pregledana i da ima fitosanitarni sertifikat, a tu je i usaglašavanje sa indijskim propisima.

Kaže da se na osnovu informacija iz Ministarstva poljoprivrede razmišljalo i da se sa pošiljkom pošalju i predstavnici Ministarstva, jer su Nemačka i Holandija imali problem – podmetnuli su im jabuke tokom transporta koje nisu odgovarajućeg kvaliteta, pa su izgubili taj posao.

O Čobanovim navodima još kaže:

„Ja se ne bavim tračevima, ja sam stručnjak za poljoprivredu, ali ne verujem da bi se ambasador Indije bavio takvim stvarima“.

U celoj priči, kaže, ima i dobrih strana:

„Dobro je što smo uspeli da saznamo koliko je jabuka značajna kod nas, u pitanju je druga po zastupljenosti u voćarstvu posle šljive…A da li se neko slikao ili nije slikao pored jabuka, ne treba da nam bude tema“, zaključuje Đaković.