Posledice pandemije na Kosovu: Poslovna klima u najtežem periodu od rata

Biznis 14. okt 202014:07 > 14:18
ANADOLIJA/Erkin Keçi

Predsednik Privredne komore Kosova Berat Rukići izjavio je da je poslovna klima na Kosovu u najtežem periodu od rata na ovamo zbog pandemije koronavirusa, što pokazuje analiza za drugo tromesečje ove godine u četiri oblasti: trgovina, proizvodnja, građevina i usluge, javlja Anadolija.

Rukići je istakao da je 80 posto preduzeća svoju situaciju ocenilo kao nezadovoljavajuću. Istakao je i negativan trend u zapošljavanju.

„Ako ga uporedimo sa prvim kvartalom ove godine, nezadovoljstvo je veće od 47 odsto. Takođe, kada govorimo o očekivanjima biznisa o zapošljavanju za naredena tri meseca, samo 35 posto očekuje povećanje broja zaposlenih, dok ostali, znači veći deo, oko 52 posto kompanija, ne očekuje da će biti povećano zaposlenje“, kazao je Rukići.

On je naveo da više od 38 posto kompanija u narednih šest meseci očekuju dalje pogoršanje poslovanja.

Rukići je naglasio da je pandemija uticala da poslovno poverenje, koje se pre svega ogleda kroz pokretanje biznisa, ulaganja i povećanje obima rada, bude najnegativnije do sada, jer je zabeležen pad od 44,7 posto.

„Ono što se u svim međunarodnim izveštajima ističe kako najbolje tretirati ekonomske posledice pandemije jeste upravo fokus na povećanju poverenja građana i biznisa. U odnosu na pandemiju, na poverenje utiče nekoliko okolnosti, a dve glavne su stanje u delu zdravstva, što je više zaraženih poverenje pada i pada obrt i obrnuto”, kazao je Rukići.

On je istakao da je uloga vlade da ubaci što više sredstava u opticaj, te je s tog aspekta pohvalio, iako zakasnelo, usvajanje u prvom čitanju nacta zakona o ekonomskom oporavku, kao i početak isplate pomoći privatnim biznisima. Dodao je da bi trebalo podstaći građane da više kupuju, a ne da novac drže u bankama na štednji.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.