Novi projekat CWP dobio status od nacionalnog značaja u Australiji

Biznis 26. okt 202022:50 > 23:04
Izvor: JEAN-FRANCOIS MONIER / AFP

Projekat Asian Renewable Energy Hub (AREH), koji zajednički razvijaju kompanije CWP Renewables, Intercontinental Energy, Vestas i Macquarie Group, koji predviđa izgradnju 26GW iz solarne i vetroenergije za proizvodnju zelenog vodonika, dobio je status projekta od nacionalnog značaja u Australiji, prenosi Financial Times.

Ovaj ambiciozni projekat, vredan 36 milijardi dolara, podrazumeva izgradnju najveće solarne i vetroelektrane na svetu na površini od 6.500 kvadratnih kilometara u mestu Pilbara, koje se nalazi u Zapadnoj Australiji, koja je poznata kao izvor tečnog prirodnog gasa, piše Financial Times.  

Projekat AREH biće izgrađen u nekoliko faza i u narednih pet godina će biti podignuto 1.600 vetroturbina i 78 kvadratnih kilometara solarnih panela, koji će zajedno činiti najveću elektranu na planeti. Angus Tejlor, australijski ministar energetike, je izjavio da će AREH osnažiti Australiju kao izvoznika električne energije, dok će ujedno smanjiti emisije štetnih gasova.

„Projekti poput Asian Renewable Energy Hub će nam omogućiti da ostvarimo naš cilj ’H2 za manje od $2 dolara/kg’ i pozicionirati Australiju kao svetskog lidera u proizvodnji čistog vodonika“, dodao je Tejlor.

Financial Times/screenshot

Zeleni vodonik nastaje korišćenjem struje iz obnovljive energije za elektrolizu vode, odvajanjem atoma vodonika i kiseonika. Kada sagoreva kao gorivo, zeleni vodonik ne stvara emisiju gasova koji dovode do efekta staklene bašte i može se pretvoriti u amonijak za lakše skladištenje i prevoz. Donedavno vodonik nije mogao da se poredi sa fosilnim gorivima zbog visokih troškova proizvodnje, bilo da se radilo o korišćenju obnovljivih izvora energije i elektrolize, ili da se radilo o sagorevanju fosilnih goriva uz izdvajanje i skladištenje proizvedenih gasova.  

Međutim, pojeftinjenje obnovljive energije je podstaklo porast interesa za razvojem vodonika, koji se inače može koristiti u gorivnim ćelijama ili u motorima sa unutrašnjim sagorevanjem za pogon automobila, brodova, pa čak i svemirskih letelica.  

„Pad cene električne energije proizvedene iz vetra i sunca, u kombinaciji sa pažljivo odabranim lokacijama i veličinom projekata koje gradimo, dovodi do toga da mozemo da proizvodimo zelena goriva po ceni koja je konkurentna cenama fosilnih goriva“, rekao je Aleks Hjuit, jedan od osnivača CWP Renewables, za Financial Times.  

Pored AREH projekta u Australiji, CWP Renewables trenutno pokreće projekte zelenog vodonika velikih kapaciteta i u Africi i Južnoj Americi.

CWP – svojevremeno najveći investitor u Srbiji u vetroindustriju

CWP Renewables je kompanija koja je u regionu poznata po izgradnji jednog od najvećih vetroparkova u Evropi (Rumunija, Fantanele 600MW), a u Srbiji po razvoju vetroparka Čibuk 1 od 158MW.

CWP Renewables u Srbiji danas u pripremi ima portfolio vetroparkova i solarnih elektrana kapaciteta 1GW, a očekuje se da prvi sledeći projekat bude završen 2024. godine.

Radi se o projektu Vetrozelena na teritoriji opštine Pančevo, koji će sa ukupnom snagom od 300 MW biti najveći vetropark u zemlji.