Delegacija EU: Najavljena izgradnja Kolubare B i termoelektrane nisu dobar put

Ekonomija 29. okt 202014:30 > 14:38
N1

Najavljena izgradnja termoelektrane Kolubara B i ulaganje novca u produžetak životnog ciklusa Kolubare A nisu dobar put za Srbiju jer Evropska unija (EU) pokušava da ne koristi ugalj i fosilna goriva, izjavio je programski menadžer u Delegaciji EU za životnu sredinu i borbu protiv klimatskih promena Antoan Avinjon.

POVEZANE VESTI

 On je na onlajn panelu „Kvalitet vazduha – od evropskog do lokalnog nivoa“ rekao da je energetski miks u Srbiji takav da „nema dovoljno alternativa i zelenih mogućnosti“, i dodao da misli da će EU „pogurati“ Srbiju da se udalji od uglja i dekarbonizuju svoju ekonomiju.

Za taj proces „biće potrebne godine“, naveo je i objasnio da je zbog toga EU uvela „pravedni mehanizam“ koji će važiti za ceo Balkan, a „posebna pravila“ za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

Avinjon je naglasio da se zagađenje vazduha u Srbiji nije smanjilo, da je po pitanju kavliteta vazduha situacija u Smedervu i Boru još gora i naveo da će možda će „zeleni dil“ koji sprovodi EU biti dobra prilika da se radi na smenjejnu koncentracije ugljendioksida u Srbiji.

On je podsetio kakoje važno da se prestane sa loženjem čvrstih goriva u gradovima i upozorio da zagađenje vazduha utiče na širenje virusa, što je loše u vreme pandemije.

Šporet „smederevac“ tihi ubica

Govoreći o individualnim ložištima, predstavnica Koalicije 27 Mirjana Jovanović rekla je da je osnovni problem po tom pitanju standard kvaliteta uređaja koje građani koriste za grejanje.

Ona je istakla da je šporet „smederevac“ „tihi ubica“ koji sagoreva niskokalorična goriva i emituje ogromne količine zagađujućih materija.

Jovanović je rekla da je neophodno da se u rešavanje probela individualnih ložišta uključi socijalna komponetena i da je važno da država pomogne onim katergorijama stanovništva koje ne mogu da priušte uređaje koji ispunjavaju standarde i izoluju kuće.

Govoreći o ekonomskim aspektima ulaganja u zaštitu životne sredine ona je rekla da su bile potrebne velike investicije da bi Elektroprivreda Srbije (EPS) ugradila filtere, ali da je potrebno tražiti odgovor od države, budući da je EPS državno preduzeće, zašto joj nije važno da građani dišu čist vazduh.

Jovanović je podsetila da je Nacionalni plan za smanjenje emisija iz termoelektrana (NERP) kasnio dve godine i da je pokrenut tek kada je Sekretarijat Energetske zajednice u januaru pokrenuo slučaj protiv Srbije.

Aktivista organizacije „Protok 21“ iz Smedereva Dragan Nedeljković je, na pitanje kako se građani Smedereva bore za čist vazduh, odgovorio da je saradnja sa tamošnjom železarom „kao da pričate sa drvetom“. Železara ne daje „mnogo odgvora“, a i oni su „saopštenja“, naveo je Nedeljković i istakao da je najveći problem što se ne zna u čijoj je oan nadležnosti problem „i ko sme da joj priđe i obrati se za informacije“.

Kako se izrazio, čak ni lokalna samouprava nema prilaz toj „tvrđavi“ koja je „pod kontrlom drugih“. Prema njegovom svedočenju, građani Smedereva „vizuelno znaju da zagađenje eskalira“.

On je podsetio da je u poslednje dve godine bilo obećanja da će biti postavljeni filteri, ali da su već tri puta probijeni rokovi za to.

Nedeljković je rekao da Železara u Smederevu železara ima merna mesta sa kojih šalje podatke nadležnim institucijama, ali je naglasio da građani u njih nemaju uvid, a time ni prave podatke. Građani Smedereva, ukazao jeNedeljković, svesni su da „moraju i da jedu i da dišu“, i nisu protiv železare, već samo traže da ona da radi u skladu sa zakonskim i ekološkim normama.