Preduzetnica s titulom "Žena zmaj": Prilagoditi poresku politiku početnicima

N1

Udruženje poslovnih žena Srbije četrnaesti put dodelilo je nagrade Cvet uspeha za ženu zmaja, najboljim preduzetnicama u Srbiji u više kategorija. Titulu "žena zmaj" ove godine je ponelo devet preduzetnica, od 24 nominovane iz cele zemlje.

U kategoriji za Izvozno orijentisanu firmu nagradu su dobile dve dame, a jedna od njih, Dragana Čalija, vlasnica preduzeća „Saint Di & Co“ iz Novog Sada za N1 kaže da je presudna u pokretanju biznisa bila njena volja da sama kreira svoj proizvod i svoje radno okruženje i vreme.

Nekoliko godina radila je u jednoj velikoj it kompaniji, a to iskustvo pomoglo je kad se otisnula u preduzetničke vode.

Čalija kaže da je za uspeh njene softverske kompanije bio poslovni model koji promoviše uz podršku Ministarstva za inovacije, a koji podrazumeva da startap radi takozvani outsourcing, odnono pruža programerske usluge, kako bi zaradio novac potreban za razvoj sopstvenih proizvoda, aplikacija i platformi.

Tako je uspešno pružajući programerske usluge, firma „Saint Di & Co“ stekla veliki broj klijenata u svetu, a sada planira da svoj proizvod, aplikaciju OrderEngine, namenjenu povezivanju mušterija i biznisa u oblasti ugostiteljstva ali i drugim oblastima, plasira i na tržište Londona.

Dragana Čalija ukazuje i na problem finansiranja u ranoj fazi poslovanja, kaže da su sredstva teško dostupna, da je investicionih fondova u Srbiji malo, ali i da bi država morala da prilagodi poresku politiku početnicima u biznisu.