UTAS: Neophodne subvencije da bi se sprečio bankrot turističkih agencija

Biznis 11. nov 202015:52 > 15:58
Izvor: Daniel SLIM/AFP

Sekcija subagenata Udruženja turističkih agencija Srbije (UTAS) saopštila je da bi najpravednija mera za sprečavanje bankrota i otpuštanje radnika trebalo da bude subvencija za likvidnost.

Najavljena mera subvencija za polise od insolventnosti favorizuje manji deo agencija, a nikako ne pomaže najmanjim firmama kao što su posredničke agencije. Ova mera ne sprečava bankrote i otpuštanja u turističkom sektoru, iako bi to trebalo da je njihov glavni cilj, navodi se u saopštenju.

Sva udruženja turističkih agencija i predstavnici resornog ministarstva će sutra, 12. novembra, nastaviti sastanke povodom teške situacije u kojoj se našao turistički sektor.

Subagenti navode da su nezadovoljni što je deo turističke privrede koji čine turističke agencije posrednici potpuno izostavljen iz takozvane sektorske pomoći.

Pomoć u vidu subvencija za polise od insolventnosti favorizuje manji broj agencija i preliva se osiguravačima umesto onima koji su najviše ugroženi.

U saopštenju se podseća da su posredničke agencije često porodične firme i da njihovo gašenje potpuno ostavlja bez prihoda čitave porodice.

Podržavamo i ostale zahteve za sektorskom pomoći koje su ranije uputili predstavnici turističkih agencija, a među kojima nije bila subvencija za kupovinu polise od insolventnosti, navodi se u saopštenju i dodaje da bi se deo pomoći za koju se zalažu vratio u budžet kroz poreze i doprinose.