Rekonstrukcija ulica kao zidanje Skadra, aktivisti kažu – namerno se odugovlači

Biznis 25. nov 202017:54 > 20:05
Izvor: N1

Višemesečne rekonstrukcije pojedinih ulica u Beogradu i dalje traju. Iako je u većini slučajeva rok za završetak radova probijen, Ulica 27. marta koja je prošla kroz taj scenario završena je u februaru ove godine. Uprkos tome, problemi se već nižu. U pojedinim delovima ulice, betonski pločnici su ispucali, a građani neretko nailaze na rupe. Stanje je zabrinjavajuće i u Ulici Cara Dušana, koja je prema najavama gradskih čelnika trebalo da bude završena pre mesec dana.

Razvaljeni delovi parkinga, popucali pločnici. Tako izgleda Ulica 27. marta, čija rekonstukcija je završena pre devet meseci. U pojedinim delovima, građani nailaze i na rupe. Betonske kocke, neretko su na pogrešnim mestima.

„Kako sve, takva i ulica – nikakva, tako da dobro je što je i ovakva, biće i gora za koji mesec“

„To i nama ovde smeta koji živimo ovde, posebno kad padne kiša i posebno kada je sneg“

„Nije dobro odrađeno, nije kvalitetno, nije kvalitetan materijal verovatno“, kažu prolaznici.

Inače, radovi u Ulici 27. marta trajali su mesecima. Rokovi su više puta probijani. Uprkos tome, gradski čelnici i dalje ne otkrivaju zbog čega se kasnilo i koliko su radovi koštali. Zamenik gradonačelnika Goran Vasić na to pitanje nije odgovorio za N1, kao ni šta će Grad preduzeti kako bi se aktuelni problemi sanirali, s obzirom na to da je zima na pragu.

Haotično stanje je i u Ulici Cara Dušana, koja je prema najavama trebalo da bude završena u septembru. Iako su radovi još uvek u toku, deo ulice pušten je za saobraćaj. Međutim, građani su na mukama zbog trotoara koji su urađeni polovično.

„Izgleda mi kao diletantski posao, eto tako mi izgleda“

„Nebezbedno je naravno zato što je sve traljavo i spro se to radi, ne znam zašto“đ

„Sad je bolje nego što je bilo, ali nije to to“

„Očigledno ne umemo da radimo na etape, nego radimo, kao i uvek sve zbrda-zdola i nezgodno jeste“

Radomir Lazović iz Inicijative ne davimo Beograd kaže da je gradskim vlastima u interesu da se radovi odugovlače, kako bi u javnosti širili sliku da se u glavnom gradu stalno radi. Međutim, problem je u tome, kako objašnjava, što se deonice ne rade prema planu, već nakaradno.

„Novac građana odlazi u ovu rekonstrukciju, a da mi zapravo ne znamo koliko ona košta, zato što je 20 miliona samo ono što smo se zadužili, koliko će biti račun na kraju, nemoguće je u ovom trenutku reći, zato što ovi radovi traju duplo više nego što je bilo predviđeno“, kaže Lazović.

Arhitekta Dragoljub Bakić kaže da je nedopustivo kako se gradska vlast ponaša. Dodaje da su radovi nekvalitetni, jer ih obavljaju firme, koje se menjaju iz meseca u mesec.

„Em su probili rokove, nije završeno za tri meseca, nego traje godinu dana trajaće ovo sad celo i više od dve godine, a bilo je predviđeno da do Kalemegdana bude gotovo za šest meseci, znači, imate posla sa neozbiljnom, neodgovornom upravom Grada Beograda“, navodi Bakić.

Propusta u radovima bilo je i ranije. Iako je Plato na Slaviji završen 2018, posle samo četiri meseca od otvaranja, morao je na remont, jer se gotovo raspadao. Problema je bilo i na rekonstruisanom Trgu Republike. Nakon dve nedelje od otvaranja, kaldrma na kolovozu je morala da se popravlja, jer su betonske kocke bile pogrešno postavljene.