Svi rokovi za Prokop probijeni, stiže još jedan – novi ministar i nova obećanja

Ekonomija 05. dec 202018:08 > 18:09
N1

Nova beogradska glavna železnička stanica - Beograd centar, popularni Prokop, daleko je od centra, ali i od završnog izgleda. Iako su završetak radova proteklih godina obećavali razni državnici, svi rokovi su probijeni. A novi su danas ponovo obećani.

Od najsavremenije železničke stanice sa radnjama, kafićima i drugim pratećim objektima sa ulice je vidljiva prva ploča iz koje štrče armature. Kod perona nešto drugačija slika. Vozovi prevoze putnike unutar, ali i van zemlje.

POVEZANE VESTI

 Da će stanica biti završena naširoko se obećavalo proteklih godina. Sadašnji predsednik Aleksandar Vučić, a nekadašnji premijer najavljivao je završetak radova za januar 2016. godine. A kada je taj datum stigao, nezavršena stanica je svečano otvorena i krenuli prvi vozovi. Stiglo je i novo obećanje.

„U naredna dva meseca, ukoliko budemo uspeli da završimo potpisivanje i konačnog ugovora i odmah da idemo, da iskoristimo građevinsku sezonu, da to radimo. Zato sam ja rekao do 2018. da to uradimo, a ne do 2019 – te“, rekao je Vučić, tada predsednik Vlade Srbije, 26. januara 2016.

Na rečima su bili darežljivi i ministri, pa je tako nekadašnja ministarka infrastrukture slikovito opisivala izgled stanice. Jula 2018. je najavila da će stanica imati bolji prilaz i pokretne stepenice.

Ipak, novog ministra nisu sačekale. Radove na stanici obilazio je stepenik po stepenik. Na pitanje o probijanju rokova kaže…

„Mislim da je vaš utisak korektan. I ja sam imao taj utisak. Ali kad sam ušao dublje, video sam da ovi ljudi rade maksimalno korektno, u predviđenim rokovima, sa jako dobrom dinamikom“, naveo je Tomislav Momirović, ministar infrastrukture i građevinarstva.

Dinamično je bilo i kod perona koji liče na one u evropskim zemljama. Pored njih digitalne info table o redu vožnje.

Iako železnička stanica nosi naziv „Centar“ da biste odavde do centra grada stigli neophodno je između 20 i 30 minuta gradskim prevozom. Linije koje saobraćaju su 34, 36 i 38A.

Putnici još uvek ne mogu da se ugreju u nekom uslužnom objektu, jer i dalje ne postoje ni na stanici niti u neposrednoj blizini. Posebno neprijatno može biti ukoliko se na Prokopu nađete tokom noći.

Ponovo najave da će i na to doći red. Ali kada? Ministar kaže trebaće još par godina da bi građani mogli da „sagledaju“ završenu železničku stanicu.

„Nekako sve guramo te rokove do kraja sledeće godine. Ali to zaista nije realno kada pričamo o celokupnoj železničkoj stanici. Nama je potrebano oko tri godine, od sada, da bi ona bila završena. Ne pričamo o komercijalizaciji prostora nego samo železnička stanica koja će biti kompletno u funkciji – da više nećemo pričati o gradnji ove železničke stanice“, navodi ministar Momirović.

Prema njegovim rečima, vrednost trenutnih radova je oko 11 miliona evra, dok su u toku pregovori sa Svetskom bankom oko druge faze – koja će koštati između 25 i 30 miliona evra.

Treća etapa je gradnja koju će obaviti privatni investitor koji bi širi prostor stanice trebalo da koristi u komencijalne svrhe. Tek tada će putnici moći da novembarske dane „prekrate“ uz čaj ili kafu dok čekaju vozove.